Autobiografi – en komplett guide 

En autobiografi er ikke bare en fortelling om ens liv. Dette er også et vindu til sjelen og en mulighet til å reflektere over ens reise gjennom tid og rom. Å skrive en autobiografi kan være en utfordrende, men givende opplevelse. Det er derimot ikke så vanskelig om en følger visse retningslinjer.   

Denne guiden tar deg gjennom trinnene for å skrive din egen autobiografi. Fra du skal samle materiale og organisere tankene dine, til å skape en gripende historie som vil engasjere leserne, er det en lang reise. Følger du trinnene nedenfor, vil du ha en større sjanse for å lykkes med din autobiografi. 

En skribent som lærer seg å skrive godt norsk

Selvrefleksjon og formål 

Før du begynner å skrive, må du tenke grundig over formålet med din autobiografi. Hva ønsker du å oppnå med denne historien? Er det en mulighet til å inspirere andre, fortelle om livets utfordringer og triumfer, eller kanskje bare bevare minner for fremtidige generasjoner?   

Å definere ditt formål vil hjelpe deg med å fokusere på hva du vil formidle gjennom teksten. Da kan du gjennom hele prosessen se tilbake på om innsatsen din hjelper til med formålet ditt.  

Person på bok holder et forstørrelsesglass: Alt om forfatterkurs

Materiale og forarbeid 

Autobiografier er baserte på faktiske hendelser og opplevelser. Det er viktig å samle all relevant informasjon. Dette kan inkludere dagbøker, brev, fotografier og minner fra folk som har delt livet ditt.  

Å intervjue familiemedlemmer og venner kan også gi verdifull innsikt. Jo mer materiale du har, desto rikere blir din autobiografi. Alt skal ikke med i boken, men alt bør vurderes nøye og ikke bare tilsidesettes eller ignoreres.  

En skribent som sammenligner ulike bokstaver med et forstørrelsesglass

Organisering og struktur 

En godt organisert autobiografi er nøkkelen til å holde lesernes oppmerksomhet. Vurder å bruke en kronologisk tilnærming, hvor du starter med din tidlige barndom og jobber deg fremover gjennom livets milepæler.   

Du kan også velge å organisere det etter temaer eller perioder i livet ditt. En oversikt eller skisse kan hjelpe deg med å se helheten i historien din. Det er viktig med en tydelig helhet for at leseren skal få en god opplevelse.  

Person som står og leser: Bli en god forfatter ved å delta på et forfatterkurs

Finn din stemme 

Din stemme er unik, og den bør skinne gjennom i din autobiografi. Vær ærlig og autentisk i din skriving. Dette betyr ikke nødvendigvis at du må avsløre hver eneste detalj, men at du bør være tro mot dine følelser og opplevelser.   

Lesere vil sette pris på din oppriktighet. Ingen liker en falsk historie som skjuler de sårbare sidene. Husk på at alle gjør feil, og at du også er en av dem. Dette skader ikke forholdet ditt til leseren. Mest sannsynlig har de også gjort mange feil.  

Tekstdokumenter stablet på hverandre

Skriveprosessen – få det ned på papiret! 

Når du begynner å skrive din autobiografi, skal du ikke bekymre deg for perfeksjon i første omgang. Det viktigste er å få historien ned på papiret. Du kan alltid redigere og «polere» den senere.   

Sett av tid hver dag eller uke til å jobbe med prosjektet. Vær disiplinert med tidsplanen din. Sikre deg at du skriver litt, selv på de dagene der du bare får ut noen linjer. Kanskje blir disse linjene de aller viktigste i hele boken din? 

En mann som deltar på et norsk forfatterkurs

Skap et følelsesmessig bånd 

En god autobiografi handler ikke bare om hendelsene i livet ditt. Den handler også om de følelsesmessige reaksjonene og reisen du har vært gjennom. Lesere bør kunne føle seg knyttet til din opplevelse på en emosjonell måte.   

Del de øyeblikkene som har påvirket deg sterkt, enten det er glede, sorg eller triumf. Disse øyeblikkene er ikke bare viktige for interessen hos leseren. De er også viktige i forhold til å åpne deg selv opp som person mot leseren. Da knytter man et bånd.  

Skrivemaskin med ark: Hvordan skrive godt norsk?

Redigering og revisjon 

Når det første utkastet er fullført, må du sette deg ned og redigere teksten nøye. Sjekk etter stavefeil, grammatikkfeil og unødvendige gjentakelser. Sikre deg at din stemme og ditt formål er tydelige gjennom hele boken.   

Det kan være lurt å få en annen person til å lese gjennom og gi tilbakemelding. Vi ser nemlig sjelden alle våre egne feil. Det er også fort gjort å tro at vi selv kommuniserer tydeligere enn hva vi faktisk gjør. Andre lesere kan avsløre dårlige formuleringer.  

Mann jobber med skriving: Slik skriver du godt norsk

Publisering og deling 

Når du er fornøyd med din autobiografi, er det på tide å vurdere publiseringsalternativer. Du kan velge å søke en tradisjonell forlagsavtale, selvpublisere via digitale plattformer, eller bare dele den med venner og familie.   

Valget avhenger av dine mål og ressurser. Det kan være dyrt å gå gjennom forlag, og dessuten vil de ta en del av profitten. Desto dyrere og vanskeligere er det å selvpublisere, men da sitter du også igjen med profitten alene.  

To personer snakker om fordelene ved å delta på et forfatterkurs

Skriv din autobiografi i dag! 

Å skrive en autobiografi er en utfordrende, men givende prosess. Det gir deg muligheten til å dele din unike reise gjennom livet og etterlate et varig inntrykk på andre. Følg denne guiden, finn din stemme, og la din historie bli hørt gjennom ordene du skriver.   

Din autobiografi kan være en kilde til inspirasjon og innsikt for deg selv og andre. Det er en gave som vil vare i generasjoner. Ønsker du å skrive en autobiografi, men sitter helt fast? La oss i Din Text hjelpe deg da vel!