Avanserte norske ord

Det finnes en rekke avanserte norske ord som kan være både fascinerende og frustrerende. Fascinerende fordi de er så kompliserte at det nesten kan få deg til å trekke på smilebåndet, og frustrerende fordi de ofte er vanskelige å uttale eller skrive.

Vi skal her se nærmere på noen av de mest avanserte norske ordene som eksisterer. Kanskje du kan finne noen nye ord som kan legges til vokabularet ditt?

Tekstforfatter med et tekstdokument som viser avanserte norske ord

Hva er Norges lengste ord?

Det ligger kanskje i kortene at avanserte norske ord gjerne er lange. Dette er som regel ord som er sammensatte, altså at de består av flere ord. I denne kategorien finner man både artsnavn og faguttrykk. Her er noen eksempler hentet fra Språkrådet: 

  • Filippiner­flaggermus­papegøye
  • Preimplantasjonsdiagnostikknemnda
  • Produktmomentkorrelasjonskoeffisient
  • Fylkes­trafikk­sikkerhetsutvalgs­sekretariatsleder­funksjon
  • Minoritets­ladningsbærer­diffusjons­koeffisient­målings­apparatur

Det siste ordet på listen ovenfor, altså minoritets­ladningsbærer­diffusjons­koeffisient­målings­apparatur, er etter all sannsynlighet Norges lengste ord.

Dokument med avanserte norske ord

Andre avanserte norske ord

Avanserte norske ord er noe man kan støte på til daglig, men kanskje særlig i faglitteratur. Mange fagord er basert på latin, noe som gjør at de kan virke unødvendig kompliserte.

Hva som oppfattes som avanserte ord av én person, trenger ikke nødvendigvis å være komplisert for en annen. Ord man bruker sjelden vil ofte oppfattes som avanserte eller rare, mens for fagfolk som bruker ordene ofte, er de kanskje «enkle».

Statistikk viser at det ikke bare er avanserte norske ord som skrives feil

Disse ordene skriver flest nordmenn feil

Avanserte norske ord trenger ikke å være lange eller knotete. Hvis mange sliter med å skrive et ord, synes vi for eksempel det er innafor å kalle ordet for vanskelig eller avansert. Her er noen av ordene nordmenn skriver feil hyppigst: 

  • I hvert fall (ikke «ihvertfall»)
  • Etter hvert (ikke «etterhvert»)
  • Hvis / viss (ordene brukes ofte om hverandre, men har ulik betydning)
  • Vær så god (ikke «værsågod»)

Listen over ord som ofte brukes eller skrives feil er lang, og dette tyder på at selv korte ord kan være vanskelige å hanskes med.

Tips: Dropp avanserte norske ord for å gjøre teksten din smartere

Intelligente ord – dropp «ord som får deg til å høres smart ut»

Mange av oss har nok gått i den fellen at vi tar i bruk store eller avanserte norske ord, rett og slett for å imponere leseren eller lytteren. Det er for eksempel mange eksempler på at politikere og andre bruker «i forhold til» feil.

 Skal du skrive et foredrag, kan det kanskje være fristende å bruke avanserte norske ord. For da vil vel publikum mene foredraget virker bedre… eller?

Dersom du er usikker på betydningen eller bruken av et ord, er det bedre å ikke bruke det. Husk også at det viktigste tross alt er at leseren skal forstå budskapet du ønsker å formidle – ikke å imponere.

Din Text logo: Få skrivehjelp, og lær mer om avanserte norske ord!

Er du lei av kompliserte ord og ønsker skrivehjelp eller språkvask?

Har du skrevet en tekst, men er usikker på om den har godt nok språk? Eller er du usikker på hvordan du skal skrive, og ønsker å få hjelp til dette?

Din Text vet at avanserte norske ord kan gjøre prosessen vanskeligere, men samtidig utgjør dette bare en liten del av årsaken til at mange ønsker hjelp.

Enten du synes det er for kjedelig og tidkrevende å skrive, eller har behov for tekst som rangerer bra i søkemotorene, finnes det hjelp å få. Våre tekstforfattere har lang erfaring med alt fra språkvask og korrektur, til det å skrive tekster fra bunnen av.

Vi kan levere alt fra fagartikler og produkttekster, til forsidetekst til bedriftens nettside. Uansett hva slags tekst du trenger, fikser vi det for deg. Kontakt oss i dag og motta hjelp!