Filmmanus eksempel

Et filmmanus eksempel kan være praktisk for deg som trenger inspirasjon til manuset ditt. Finn ut hvordan et godt filmmanus bør se ut i denne guiden!

Er du usikker på hvordan et manus bygges opp, eller lurer på hvordan replikker legges inn? Et filmmanus eksempel kan i så fall være løsningen.

Vi skal her se nærmere på hva et manus er, og hvordan du selv kan lage et godt manus.

Forstørrelsesglass

Hva er et manus?

Et manuskript eller manus kan defineres som et skriftlig dokument skrevet for hånd. Begrepet anvendes særlig i forbindelse med tekst til skuespill og filmer, men kan også betegne originaltekst før trykking.

Begrepet er med andre ord nokså omfattende, men de fleste assosierer manus med manus til film – altså filmmanus. Eksempel på kjente manuskript i filmenes verden er Ringenes Herre- og Harry Potter-bøkene. Disse bøkene har laget grunnlaget for manus i filmatiseringene.

Så godt som alle filmer baseres på et manus. Enkelt forklart er et manus en nøyaktig beskrivelse av handlingen og replikkene som skal finne sted i filmen. Du kan nesten se på manuskriptet som filmens bruksanvisning.

En tekstforfatter som viser frem et manus

Slik kan du skrive et enkelt filmmanus

Dersom du skal skrive et manus, kan det være nyttig å ta utgangspunkt i et filmmanus eksempel. Det finnes mange spennende manuser du kan hente inspirasjon fra – som for eksempel Ringenes Herre. Ved å se på eksempler av andre manus kan du lære deg mer om dramaturgi og oppsett.

Husk likevel på at ditt manus skal være unikt. Du bør blant annet ta hensyn til målgruppen din, slik at manuset (og filmen) blir tilpasset mottakerne.

Kartlegg også karakterene du skal inkludere i filmen. Du bør ha én eller flere hovedkarakterer, og deretter skissere handlingen i store trekk. Du lager med det filmens synopsis. 

La deg gjerne inspirere av kjente dramaturgiske modeller når du utarbeider synopsis, slik at filmen får en god spenningskurve. Her er et eksempel på elementer som bør inkluderes i den berømte «Hollywood-modellen»:

 

  • Anslag
  • Presentasjon
  • Opptrapping
  • Vendepunkt
  • Klimaks/høydepunkt
  • Løsning på konflikten
  • Avslutning
Sjekkliste

Filmmanus – eksempel på oppsett

Før du begynner å skrive manuset ditt, kan det være greit å bestemme seg for et gunstig oppsett. Det finnes mange eksempler på oppsett for filmmanus, men noen er mer populære enn andre.

Star gjerne med en forside der arbeidstittelen vises. Her kan du også komme med en kortfattet introduksjon av karakterene.

Deretter skriver du selve handlingen i ditt filmmanus. Eksempel på dette er å lage en detaljert beskrivelse av ulike handlinger i kronologisk rekkefølge. Husk at du også skal inkludere eventuelle replikker og dialog mellom de forskjellige karakterene.

Det er også mange som velger å inkludere scenebeskrivelser i et filmmanus. Et eksempel er å beskrive omgivelser, vær, klokkeslett og lignende. Dette kan være nyttig for en eventuell filmregissør.

Din Text logo

Få hjelp til å skrive filmmanus

Det å skrive et manus kan være utfordrende og tidkrevende. Sitter du kanskje på en god idé, men er usikker på hvordan du skal formidle den skriftlig? Dersom du trenger et filmmanus, kan et eksempel ofte være nyttig å ta utgangspunkt i. Står du likevel fast, kan Din Text hjelpe deg.

Realiser drømmen om et spennende, trist, kunstnerisk eller morsomt filmmanus. Uansett hvilke ambisjoner du har for manuset ditt, kan vi bistå med skrivehjelp og utforming.

Kontakt oss i dag og motta 500 ord gratis!