Fortellinger

Fortellinger er med oss fra vi er små, og noen er så gode og kjente i så mange hjem i landet at de blir betraktet som nasjonale skatter. Norske fortellinger har hatt suksess utover landets grenser, og mange som ikke er klare over det ser på norske fortellinger som en del av sin barndom.

Fra vi var små fortalte foreldrene våre oss fortellinger. Enten fra bøker eller som de fant på selv, eller som de husket fra når de var små og foreldrene deres fortalte dem historier. I alle tider har vi gjenfortalt historier og fortellinger som vi har hørt selv.

Et par norske fortellinger har blitt filmatiserte og hatt stor suksess i USA. Siden dette skjedde for ganske lenge siden er det nå en generasjon amerikanere som vil se på disse fortellingene som en del av sin kulturelle arv og vil dele den med sine barn, og slik sprer man en fortelling.

Fortelling over flere tekstdokumenter

Gode fortellinger lever evig

Gode fortellinger lever evig, og mange fortellinger har gått gjennom generasjonene over veldig mange år. Vi har fremdeles god kjennskap til fortellinger som først ble fortalt for mange tusen år siden. Tekster og tegninger som vi har beholdt og gjenskapt.

En god fortelling vil skape glede og knytte båndet mellom barn og foreldre. Barn blir nysgjerrige og vil høre mer, og bruker sin egen fantasi til å se for seg hvordan fortellingen kunne gått videre. Dette er veldig bra for dem og er noe de husker og tar med seg videre i livet.

Når de da får barn selv vil de fortelle disse historiene videre til sine barn, ettersom de har veldig gode minner av dem fra når de selv var små. Slik går enkelte fortellinger på folkemunn. Noen blir funnet på og dør ut etter hvert, mens andre sprer seg videre i flere familier og forblir.

Sjekkliste av norske fortellinger

Norske fortellinger vi alle kjenner

Det er noen norske fortellinger som vi aller kjenner til. Vi har mange gode fortellere og samlingene deres blir fremdeles fortalt og vil sannsynligvis bli det i lang tid fremover også. Disse fortellingene er preget av hvor de tar plass, man vil naturlig tenke seg til norske landskaper når man leser dem.

Det er for det meste barnefortellingene vi alle kjenner til. eventyrene. Voksnere sjangere som krim og romanse blir ikke så utbredt fordi man ikke gjenforteller dem utover generasjonen. Enkelte utenlandske fortellinger er likevel gode nok til at de blir gjentatt.

Norske eventyr er preget at skogslandskap, fosser, fattige landsbyfolk og kongehus med fokus på prinsesser. Her kan det være mye koselig og en slags romantikk i prinsessene og prinsene som barn ønsker å være. Samtidig ser man også skumle koner langs landeveien, hekser, tusser og troll.

Skribenter

Morsomme fortellinger

Det er ofte morsomme fortellinger man husker, og vil gjenfortelle. Delingen av fortellinger skjer i stor grad fordi man vil være morsom og skape gode inntrykk og latter. Vi har alle gode minner av morsomme fortellinger vi har blitt fortalt gjennom hele livet.

Disse fortellingene forteller vi videre til våre barn, og introduserer dem for og ser at de interesserer seg for. Tegneserier og tegnefilmer er ofte det første møtet man har med sin egen forståelse av fortellinger, og der blir humor ofte brukt som et virkemiddel for at man skal ville se eller lese mer.

Morsomme fortellinger blant venner er det som skaper gode bånd, og det å ta del i hverandres fortellinger har vært en måte man har delt vennskapelig i all tid. Komedie som sjanger har også i den digitale alderen vært med på å bygge gode relasjoner gjennom å dele latter.

Tekstforfatter som viser frem en fortelling for barn

Beste fortellinger for barn

Mange vil si at de beste fortellingene, er fortellinger for barn. De er ofte laget for barn, men kan nytes av voksne, og er ofte egentlig også gode fortellinger for dem. Virkemidler og dialog som kun voksne vil forstå ser man i alle slags fortellinger for alle aldersgrupper.

De beste fortellingene for barn er de som inneholder dyr og gode, varme karakterer. Ole Brumm og Ivo Caprino til eksempel. Ved å skape positivt ladde karakterer som barna kan relatere til og som vil gi dem et positivt syn på ting, vil være de som de ser tilbake på og husker som gode minner.

Nye gode fortellinger for barn kan være vanskelige å skrive ettersom det allerede finnes så mange som blir gjenfortalt fra generasjon til generasjon, men noen kommer og går, mens noen kommer og er såpass gode at de får suksess og forblir og blir gjenfortalt til videre generasjoner.

Avtale mellom to parter

Motta hjelp til å skrive

Hos oss kan du motta hjelp til å skrive. Vi i Din Gruppen jobber med alle slags tekster og prosjekter. En god fortelling kan være vanskelig å jobbe med alene, og det kan være lurt å få hjelp av en skribent for eksempel, for å gjøre arbeidet ditt lettere.

Vi har mange gode skribenter som vil jobbe flittig for at du får det du trenger av hjelp. Med god erfaring og godt samarbeid vil du kunne ta det med ro og stole på at sluttproduktet blir bra. En god fortelling fortjener å bli skrevet godt.