Gi ut bok? Her er fremgangsmåten! 

Mange drømmer om å gi ut en bok. Men hvordan i alle dager går man frem? Det å bli en bestselgende forfatter er noe de færreste klarer å oppnå. Samtidig er det ikke helt urealistisk å gi ut en bok du kan tjene litt penger på.   

Her forklarer vi deg hvordan du går frem. 

Person som står og leser: Bli en god forfatter ved å delta på et forfatterkurs

Hvordan gi ut bok? 

Dersom du har skrevet boken din ferdig, finnes det flere veier videre. Du kan selvfølgelig velge å ikke gi ut boken, og kun dele den med familie, venner og andre. Ønsker du derimot å tjene penger på verket ditt, er publisering en nødvendighet.  

I så fall finnes det to forskjellige alternativer. La oss se nærmere på disse!  

1. Gi ut bok på forlag

Den tradisjonelle måten å gi ut bok på, er via et forlag. I Norge finnes det flere kjente forlag, inkludert Gyldendal, Cappelen Damm, Aschehoug og Vigmostad & Bjørke. Vi kan også nevne Orage, Juritzen Forlagene og Kagge forlag.  

Det å gi ut en bok via et forlag innebærer at du må sende inn manuskriptet ditt. Gyldendal lar deg blant annet sende inn manuskripter til barnebøker, skjønnlitteratur, sakprosa og faktabøker på nett. Redaksjonen vil deretter lese og vurdere boken din.  

Har du skrevet en fagbok, ønsker forlaget gjerne at du først kontakter relevante fagredaksjoner for en vurdering.  

Som regel vil du motta en tilbakemelding fra forlaget i løpet av noen uker (typisk 3–8 uker, avhengig av forlag og pågang). Noen ganger kan du få avslag, andre ganger kan du få konstruktive tilbakemeldinger på hva som kan endres. Du kan også få et tilbud om utgivelse. 

2. Selvpublisering

Det å kontakte et forlag kan være en langdryg prosess, og det kan være vanskelig å komme gjennom nåløyet. Dersom du har fått avslag, eller ønsker å gi ut boken uten et tradisjonelt forlag i ryggen, er selvpublisering et alternativ.  

Selvpublisering betyr kort og godt at du gir ut boken selv. Boken gjøres tilgjengelig på nett, og du setter prisen selv. Du kan blant annet gjøre dette via sider som ebok.no.   

Merk deg at heller ikke denne løsningen gir noen garanti for at boken din blir «oppdaget». I så fall kreves også litt markedsføring. Spre ordet om boken din, for eksempel på sosiale medier eller gjennom betalte annonser. Vet ikke folk om boken, vil de heller ikke kjøpe den. 

En person som sitter og skriver bøker på godt norsk

Hvor mye koster det å gi ut en bok? 

Dette avhenger naturlig nok av både utgivelsesmetode, og hvorvidt boken skal printes ut i få eller mange eksemplarer. I snitt koster det rundt 50 000–100 000 kroner å utgi en bok, men mange faktorer spiller inn.  

Du kan også velge å kun gi ut boken din som en e-bok eller lydbok. Da sparer du en del utgifter til print, distribusjon og lignende. Lag gjerne et budsjett, og finn ut hva du har råd til. Blir boken utgitt via forlag, vil forlaget sannsynligvis dekke kostnadene. 

Person på bok holder et forstørrelsesglass: Alt om forfatterkurs

Motta hjelp med å skrive bok 

For å kunne gi ut en bok, må den først skrives. Og for at boken skal selge eller bli relevant, må den også være god. Sitter du på en spennende bok-idé, men sliter med å få ordene ned? Da kan Din Text hjelpe deg.  

Våre tekstforfattere kan bistå med skrivehjelp, korrektur eller språkvask, alt etter hva du og boken din trenger. La oss realisere bokprosjektet ditt, sammen!