Hjelp til å skrive bok

Drømmer du om å skrive din egen bok? Kanskje har du allerede begynt, men har akkurat opplevd den første skrivesperre som forfatterspire. Uansett hvilken beskrivelse som passer til deg, så skal du vite at det er mulig å få hjelp til å skrive bok.

Det finnes utrolig mange bøker i verden i dag, og hver eneste en tar utgangspunkt i en idé. Dette kan være en idé som forfatteren har tenkt ut selv, men det kan også være et resultat av et samarbeid mellom forfatteren og et forlag.

Synes du at den siste setningen høres litt merkelig ut? Tro det eller ei, det finnes mange veier inn i forlagsbransjen. Det er ikke alle forfattere som har drømt om å bli hele livet. En forfatterkarriere kan være et resultat av beinhard jobbing, men det kan også være et resultat av en tilfeldighet.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på det å skrive en bok. Hvordan bør du starte en bok, og hvordan kan du tjene penger på det? Vi skal også gi deg en mal for å skrive bok. Hvis du kjenner at denne introduksjonen fikk det til å krible i fingrene dine, så er det bare å lese videre!

Forstørrelsesglass

Hvordan starte en bok?

Enhver bok er et resultat av en skriveprosess. En skriveprosess kan være kort, men den kan også veldig lang. Det er noe som ofte hører sammen med lengden på selve boken. Men før du kan begynne på selve boken, så er det mye annet du må få gjort først.

Som nevnt tar absolutt alle bøker utgangspunkt i en idé. Det er altså svært få bøker som blir til av at forfatteren bare setter seg ned og begynner å skrive på side én. Hvis dette er noe du har vurdert, så bør du legge det fra deg umiddelbart. Sannsynligheten for at det vil fungere, er så godt som null.

Den beste måten å starte en bok, er å ha en plan før du begynner å skrive. Forskjellige forfattere liker forskjellige ting, men hvis du spør oss, så bør planen være så detaljert som mulig. Det kan gjøre selve skriveprosessen mye lettere. Begynn med å lage en disposisjon, og så kan du ta det derfra.

Etter at du har fått alle detaljene på plass, så kan du starte på selve skriveprosessen. Her kan det være lurt å prøve seg litt frem, for det finnes ingen fasit på hvordan en bok må starte. De vanligste måtene er imidlertid å presentere karakterene eller å bruke in medias res.

Sjekkliste

Mal for å skrive bok

Det å skrive bok kan deles inn tre faser – planleggingsfasen, skriveprosessen og etterarbeid. Det er mye forskjellig arbeid som inngår i disse tre fasene, og det skal vi se nærmere på nå.

Planleggingsfasen

Før du kan begynne å skrive en bok, må du svare på mange spørsmål. Det er dette planleggingsfasen går ut på. Nedenfor finner du noen spørsmål som enhver forfatter bør vite svaret på før de setter seg ned for å skrive:

  • Hva er det du ønsker å oppnå med boken?
  • Hva slags bok er det – sjangermessig?
  • Hvem er målgruppen din?
  • Er det noen interesse for bokidéen din generelt?

De tre første spørsmålene er det forfatteren som må svare på. For å finne svare på det siste spørsmålet, er det antageligvis lurt å høre med et forlag. Et forlag har naturligvis god oversikt når det gjelder hva som er trendy og ikke i det aktuelle tidsrommet.

En person som skriver på en PC

Skriveprosessen

Etter at du har fått alle detaljene på plass, kan du begynne på selve skriveprosessen. Det er altså i fase to at du skriver selve boken. I denne prosessen kan det være lurt å prøve seg litt frem, for det finnes ingen spesifikk fremgangsmåte som fører til suksess her.

Det er imidlertid viktig at du ikke legger for mye press på deg selv. Sjansen for at boken din blir en bestselger er like stor selv om du har behov for en pause fra skrivingen i ny og ne. For å sikre mest mulig fremgang er det bedre å sette seg et daglig mål enn å pushe sine egne grenser.

Etterarbeid

Den siste fasen har vi kalt etterarbeid. Grunnen til det er at du ikke er ferdig med arbeidet selv om selve boken er ferdig. Når du føler at du er ferdig, så bør du la boken ligge i fred en liten stund. Det vil gjøre det enklere å se på den med nye øyne når du skal ta opp igjen arbeidet.

Etterarbeidet vil innebære både språkvask, redigering og det å lese korrektur. Dette er naturligvis noe du kan gjøre selv, men det vil være en god investering hvis du får noen andre til å gjøre det for deg. På den måten vil ikke boken din lide av at du har sett deg blind på den. 

Mann som trykker på en skjerm

Hvordan tjene penger på å skrive bok?

For en nybegynner vil nok det å samarbeide med et forlag fremstå som den mest effektive måten å få utgitt en bok. Men hvis du har lyst til å tjene mest mulig penger på boken din, så bør du antageligvis sjekke ut andre alternativer.

Hvis målet ditt er å bli rik, så vil du sannsynligvis ikke bli det på å gi ut bøker i samarbeid med et forlag. I en slik situasjon skal naturligvis forlaget ha sin del av kaken, og det er noe som er veldig viktig å huske på.

Det finnes imidlertid noen andre alternativer som du kan sjekke ut. Ett av dem er konseptet selvpublisering. Dette er riktig nok også et samarbeid med et forlag, men forlaget fungerer i større grad som en konsulent. Her står forlaget for det administrative og forfatteren for markedsføringen.

Forfatteren kan også velge å publisere boken på eget forlag, men da faller alt ansvaret på forfatteren selv. Det sier seg derfor selv at du må velge det alternativet som føles rett for deg og målet ditt med bokskrivingen.

To parter som avtaler

Motta hjelp til å skrive bok

Tror du at du ruger på en god bokidé, men vet ikke helt hvor du skal starte? Da har du kommet til riktig sted, for det er noe Din Gruppen kan hjelpe deg med.

Tekstforfatterteamet bak Din Gruppen har mange års erfaring med innholdsproduksjon. I tillegg er vi glade i å lese bøker og har lest mye forskjellig, så vi vil være en god sparringspartner for deg. Vi hjelper deg gjerne, uansett hvor i skriveprosessen du befinner deg.

Har du lyst på hjelp til å skrive bok? Da trenger du bare å kontakte oss, så vil vi komme tilbake til deg så fort som mulig. Vi gleder oss til å høre om deg og bokprosjektet ditt!