Hva er en kronikk?

Hva er en kronikk? Denne populære artikkelformen har som regel en informativ eller resonnerende tone, og skrives gjerne for et større publikum – for eksempel i en avis.

Hva er formålet med en kronikk, eller nærmere bestemt – hva er en kronikk godt for? En kronikk har ofte et opplysende formål, og vil ofte ta opp dagsaktuelle temaer (dette er imidlertid ikke er noe krav). Har du et synspunkt du ønsker å dele med verden? Da kan en kronikk være løsningen.

Kronikker blir som regel ikke skrevet av de som selv arbeider i den aktuelle avisen eller tidsskriftet, men av eksterne parter. Dette kan for eksempel være en som besitter særlig kunnskap om det aktuelle emnet. Vi ser for eksempel ofte kronikker fra leger som uttaler seg om koronahåndteringen.

Bokser med dialog

Kronikk vs. leserinnlegg

Mange er usikre på hvorvidt det er noen forskjell på kronikker og leserinnlegg. Hva er en kronikk, og hva er et leserinnlegg? Enkelt forklart vil en kronikk ofte publiseres på en spesifikk, fast spalteplass i publikasjonen. Leserinnlegg vil ikke nødvendigvis publiseres på faste spalteplasser.

Et leserinnlegg gir deg også mulighet til å ytre et synspunkt av personlig karakter, men har gjerne et mindre formelt og politisk preg enn hva kronikker har.

Skribenter

Kronikk eksempel

Hva er en kronikk, egentlig? Det er ofte lettere å få innsikt i en sjanger dersom du kikker på noen konkrete eksempler. La deg gjerne inspirere av andre, og legg merke til hvordan forfatterne formulerer seg.

Du trenger ikke lete lenge for å finne et eksempel på en kronikk. Aviser som Dagbladet, VG, Aftenposten og lignende har alle spalteplass for kronikker. Sjekk for eksempel ut Aftenposten sin samleside med kronikker dersom du ønsker inspirasjon.

Dersom du kikker på disse kronikkene, kan du se at mange av dem er utarbeidet av folk med spesialkompetanse innen temaene som tas opp. Både politikere, professorer og andre deler kronikker i Norges største aviser.

Forstørrelsesglass

Hvor kan du sende inn en kronikk?

Hva er en kronikk godt for dersom du ikke kan dele den med resten av verden? Du kan publisere kronikker i de fleste store aviser og diverse andre publikasjoner. Foruten aviser, er tidsskrifter en viktig plattform for kronikkforfattere.  

Her er noen eksempler på publikasjoner der du har mulighet til å dele din kronikk:

 

 • Aftenposten
 • VG
 • Dagbladet
 • no (Tidsskrift for Den norske legeforening)
 • no
 • Dagens Næringsliv (DN)
 • Dagens Medisin
 • Morgenbladet
 • Adressa
 • Nationen
 • no
 • no
 • NHH
Tekstforfatter som er klar til å skrive en kronikk

Motta hjelp til å skrive

Hva er en kronikk? En kronikk er en artikkelsjanger der du tar for deg et spesifikt og gjerne aktuelt tema. Som regel vil kronikken publiseres i tidsskrifter eller aviser for et større publikum. Eksempler på dette er VG, Dagbladet, Aftenposten og Tidsskriftet.no.

Stort sett blir en kronikk forfattet av en ekstern part som ikke har direkte tilknytning til publikasjonsplattformen. Det er ingen garanti for at en kronikk kommer på trykk, men med litt forarbeid kan du øke sjansen for å lykkes.

Har du laget en kronikk og ønsker at noen skal se gjennom den før publisering? Da kan Din Text hjelpe deg med språkvask og strukturering. Vi kan også skrive en kronikk for deg fra bunnen av – dersom du ønsker det.

Kontakt oss i dag og få hjelp med din kronikk!