Hva er ingress?

Både fagartikler, nyhetssaker, tidsskrifter og andre tekster har ofte en såkalt ingress i starten. Hva er egentlig en ingress, og hva er formålet med den?

Vi skal her se nærmere på hva en ingress er, hvordan den bygges opp og forklare hvorfor den i det hele tatt tas i bruk. Bruker du ingressen riktig, kan den løfte teksten din mange hakk!

Forstørrelsesglass

Definisjon på ingress

Hva er ingress? En ingress et lite avsnitt som er i starten av en tekst, og som regel rett under tittelen. Teksten kan betraktes som en utdypning av tittelen, og gir som regel et lite innblikk i hva den videre teksten vil omhandle. 

Du kan se på ingressen som en slags oppsummering av det viktigste innholdet. Ved å lese ingressen skal leseren bli nysgjerrig og ønske å lese videre. Sjekk gjerne ut vår guide om hvordan du kan skrive en spennende innledning.

Dokument som ligger på tastaturet på en PC

Hvordan skrive en ingress?

Når du skal skrive en ingress er det ikke nødvendig å avsløre konklusjonen. Det viktigste er at du gir leseren en smakebit på hva teksten skal handle om, i korte trekk. 

Ingressen er som regel ikke mer enn 30 ord lang, men dette kan variere noe. Det holder altså med en setning eller to, i de fleste tilfeller. 

Det er også vanlig at ingress er i fet skrifttype, slik at den synliggjøres. Eventuelt kan teksten gjøres mer synlig gjennom økt skriftstørrelse. Husk også på at ingressen skal komme rett etter tittelen.

Tekstforfatter som viser frem en artikkel

Ingress eksempel

Dersom du ønsker å se et eksempel på en ingress, trenger du ikke å lete lenge. De fleste nyhetssaker starter nemlig med en ingress. Sjekk ut en nyhetssak i en nettavis, og se på det første avsnittet i saken.

Ingress benyttes imidlertid ikke bare i nyhetsmedier som aviser. Du vil også kunne se ingresser i tidsskrifter, ukeblader og blogger. Ja, til og med artikkelen du leser nå har en liten ingress.

Skribenter med hånda i været

Er det noen forskjell på ingress og innledning?

Ja, men de to begrepene brukes ofte om hverandre. Enkelt forklart kan man si at en ingress ofte er en del av innledningen, men at en innledning ikke nødvendigvis inneholder en ingress. 

Ingressen er som nevnt relativt kort og markert i fet skrift, og gir bare en kort oppsummering av hva teksten skal handle om. En innledning i sin helhet er ofte litt mer utdypende, og noe lengre. 

De to øverste avsnittene i denne teksten kan betraktes som innledningen til artikkelen, men kun det øverste avsnittet er en ingress.

Din Text logo

Trenger du skrivehjelp?

Enten du skal publisere tekster på bedriftens blogg  eller noe annet, kan du ha behov for gode tekster – gjerne med ingress inkludert. Er du usikker på hvordan du skal komme i gang?

Din Text har lang erfaring med tekstproduksjon, og kan levere tekster som er skreddersydde for ditt formål. Vi kan levere tekst både til privatpersoner og bedrifter, og lager alt fra taler til artikler. Så lenge du har behov for tekst, ja, så kan vi lage den for deg – raskt og enkelt. 

Ta kontakt med oss i dag, og motta 500 ord gratis dersom du ønsker å teste oss ut før du eventuelt bestiller mer!