Hvor mye kan man tjene på å skrive bok?

Går du rundt med en forfatterspire i magen? Selv om det er mulig å leve av forfatteryrket, kommer svært lite av inntektene fra boksalget selv. Jobber du med et forlag, vil lønnen avhenge av opplagets størrelse og andre vilkår i kontrakten. 

Når du jobber med et forlag, vil du få vederlag og forskudd. Det er også mulig å tjene penger på kontrakter med biblioteker og få stipender fra staten. Lønnen per bok avhenger av mange faktorer, men det finnes kalkulatorer på netts om gir deg et bedre bilde. 

Noen forlag gir forfattere forskudd, avhengig av bokprosjektet. Dette vil redaktøren og kontrakten gi informasjon om. Vanligvis ser vi at en bok selger rundt 600 eksemplarer i Norge. Det sikreste er å gi ut med et forlag, slik at du ikke er økonomisk ansvarlig.

Det er mulig å gi ut bøker på egen hånd, og dette er en vei mange forfattere velger å ta i starten. Men det er viktig å huske på at det er mange kostnader knyttet til en bokutgivelse, og dette skal vi gå nærmere innpå nå.

Forstørrelsesglass

Hvor mye selger en bok?

Det er ikke uvanlig å tro at forfattere tjener godt, men dette stemmer ikke nødvendigvis. Som regel selger en gjennomsnitts bok 600 eksemplarer, og forfatteren tjener rundt 10 % av det boken koster. Resten går til bokhandler, tilknyttede aktører og forlag. 

Hvis du selger 600 bøker, tjener du gjennomsnitt mellom 26 000 og 27 000 kroner. Men inntektene kommer som regel av ordninger med biblioteket, stipend og andre jobber forfatteren gjør på siden. 

Dersom du samarbeider med et forlag, får du derimot en utbetaling for å publisere bøker til biblioteker. Det er også mulig å søke om det statlige forfatterstipendet. Mye av det boken selger for går til forlag, bokforhandler, skatt, reklame og promotering.

Det er mulig å trykke bøker på egen hånd, men dette innebærer selvfølgelig en høyere risiko. Du må da står for å lage kontrakter med bokforhandlere, finne alternative måter å selge bøkene på og selv betale for opptrykkingen.

Avtale mellom to parter

Forfatter inntekt

Hvor mye du tjener som forfatter, avhenger av flere faktorer. Gir du ut alene eller med etablert forlag? Hva er fullpris på boken? Hvor mange bøker kommer du til å selge? Husk at det er mange utgifter knyttet til å gi ut bok alene.

Dessverre er det slik at svært få forfattere lever kun av å skrive bøker. Med mindre du skriver en bestselger, vil du være avhengig av andre inntektskilder. De fleste jobber gjerne deltid, slik at de får satt av nok tid til å skrive på fritiden. 

For å tjene ekstra som forfatter, lønner det seg å søke stipender, ta del i den kulturelle skolesekken, bokbad, forfatterkvelder, foredrag, kursvirksomhet, redaksjonelt arbeid, skribentvirksomhet og konsulentoppdrag.

De fleste jobber selvstendig og derfor er det mye risiko knyttet til yrke. Likevel finnes det mange måter å organisere seg og alternative inntektskilder. Det viktigste er å ha god orden på økonomien og et realistisk syn på yrke.

Tekstdokumenter stablet på hverandre

Hvordan gi ut en bok?

De aller fleste prøver å gi ut en bok i samarbeid med et forlag. Dette gir større økonomisk sikkerhet og du vil få veiledning og oppfølging gjennom prosjektet. Hvis du ønsker å sende inn idéen din til et forlag, har du to alternativer.

Du kan enten sende inn en idé, manusutkast eller prosjektbeskrivelse. Her skal du konkretisere idéen slik at forlaget får et inntrykk av hva du ønsker å produsere. Inkluder målgruppe, tema, sjanger, omfang, tidsperspektiv og informasjon om deg selv.

Hvis du ikke får napp i første omgang, kan du fortsette å skrive på egen hånd og sende inn kapitler og avsnitt etter hvert. Mange kontakter ikke et forlag før de har et ferdig manus i hånden, men dette varier. Husk at du kan kontakte så mange forlag du ønsker. 

Dersom du ønsker å g ut boken selv, er du selv ansvarlig for kostnadene og økonomien. Dette er ikke billig, men det finnes muligheter for støtte gjennom stipender, sponsorer, fond og foreninger. Gjør et søk på emnet ditt og muligheter knyttet til bokprosjektet.

Sjekkliste for markedsføring av bok

Markedsføre bok

Dersom du skriver i samarbeid med et forlag, vil de hjelpe deg med markedsføringen. Du vil bli satt i kontakt med en markedsfører som starter strategi og planlegging av tiltak tidlig i prosessen. Her kan du komme med ønsker og innspill.

Hvis du skriver alene, eller skal publisere boken alene, må du derimot gjøre markedsføringen på egen hånd. Du kan ansette et byrå som hjelper deg på vei, men mange velger å stå for sin egen markedsføring og bruke sosiale kanaler.

Tenk gjennom hvem målgruppen til boken er og hvor på nett de befinner seg. Kanskje du kan lage en Facebook-konto eller Instagram-profil for å fremme boken? Betalte annonser kommer også godt med, men her lønner det seg å få hjelp fra et byrå. 

Ta gjerne kontakt med skoler og biblioteker å forhør deg om hvilke muligheter de har tilgjengelig. Kanskje kan du arrangere en høytlesning på skoler eller skape et arrangement på ditt lokale bibliotek. Hvis du står fast, finnes det mange markedsbyrå som kan bistå.

Skribenter som holder en PC i hånda

Motta hjelp til å skrive bok

Skal du skrive en bok alene? Da må du forberede deg på at dette tar tid. Sett av faste tider hvor du skriver, og ikke bare skriv når du har lyst da – da vil det ta ekstra lang tid å bli ferdig. Mange nye forfattere nyter godt av hjelp til etterarbeid av boken.

Din Text kan hjelpe deg med å ferdigstille boken din. Vi tilbyr mange tjenester og hjelpemidler som får fortgang i skriveprosessen. Hvorfor ikke melde deg på ett av våre skrivekurs, få hjelp til korrektur, språkvask eller bistand til å skrive deler av boken. 

Dersom du står fast i et kapittel, kan vi i Din Text hjelpe deg med skrivingen. Vi tilbyr også tjenester innen korrektur og språkvask, hvilket naturligvis er viktig for å få et vellykket resultat. 

Din Text sørger for at boken er fri for feil og bruker de rette ordene for å formidle historien til målgruppen. Ta kontakt med oss i dag og fortell oss om ditt bokprosjekt. Vi stiller til en uforpliktende samtale og hjelper deg når du trenger det mest.