Hvordan begynne å skrive bok? 

Det å begynne å skrive en bok kan være lettere sagt enn gjort. Kanskje utsetter du skrivingen fordi du er usikker på hvor du skal starte? Eller virker kanskje bokprosjektet uoverkommelig i en hektisk hverdag med jobb og familie? Ikke fortvil – gode råd finnes!  

Mange nordmenn går rundt med et ubrukt forfattertalent, og drømmer om å en dag gi ut sin egen bok. For enkelte forblir det dessverre med drømmen. Dette handler ofte om at en vegrer seg for å sette i gang.  

Her er dyttet du trenger! 

Positiv graf: Kan du benytte indirekte kommunikasjon i markedsføring?

Slik begynner du å skrive en bok 

Bare for å ha sagt det: Det å skrive en bok er slettes ikke uoverkommelig. Du kan ta deg den tiden du trenger (så fremt du ikke har fått tidsfrister av et forlag). Det betyr også at du kan jobbe med boken i ditt eget tempo, og skrive når du har tid.  

Har du en travel hverdag med andre forpliktelser, kan du kanskje sette av en liten halvtime daglig? I løpet av en måned vil dette kunne føre til betydelig fremgang. Her er noen konkrete forslag til hva du kan fokusere på nå i starten.  

1. Definer tema og målgruppe

Før du for alvor begynner å skrive boken din, bør du tenke over hva nøyaktig du ønsker å skrive om. Ja, og ikke minst – for hvem! Målgruppen din kan være barnehagebarn, godt voksne, generasjon Z, fagfolk eller hvem som helst. Men definer hvem de er.  

Det å vite hvem du skriver for er helt avgjørende. Husk at ordbruk, språk, lengde på kapitler og lignende bør velges med leseren i bakhodet.  

2. Bestem deg for bokens struktur

Et annet tips, er å tenke over hvordan boken skal se ut til slutt. Skal den være kort, lang, ha bilder/illustrasjoner eller bestå av kun tekst? Tenk også over om eventuelle kapitler skal være korte eller lange. 

Skal du for eksempel skrive en bok for barn, bør du kanskje ha korte og lettleste kapitler med bilder. Er det snakk om skjønnlitteratur, er det også lurt å tenke over dramaturgi. Hvordan skal historien fortelles, og hvordan ser spenningskurven ut?  

3. Finn et egnet skriveprogram, og sett i gang

Så snart du har tenkt over overnevnte punkter, er det klart for å sette i gang. Det å begynne å skrive en bok kan være vanskelig. Men her er det bare å prøve seg frem. Blir du ikke fornøyd med innledningen, er det bare å prøve på nytt. 

Med et skriveprogram er det enkelt å redigere boken når som helst. Du kan også lagre teksten du skriver underveis, og få oversikt over eventuelle skrivefeil. Men vær obs på at ikke alle skrivefeil fanges opp (gjelder særlig særskrivings/orddelingsfeil). 

Hvordan skrive manus til bok? 

Dersom du planlegger å gi ut boken din gjennom et forlag, må du utarbeide et manuskript. Dette er kort og godt et utkast til boken, og blir vurdert av forlaget. Etter noen uker får du vanligvis en tilbakemelding.  

Når du skriver bokmanuset ditt bør du lese nøye gjennom det før det sendes inn. Få gjerne noen til å språkvaske eller korrekturlese boken, slik at du unngår kjedelige grammatikkfeil eller skrivefeil. Sistnevnte kan gi forlaget et dårlig inntrykk. 

Skribenter

Motta hjelp med bokprosjektet ditt 

Din Text hjelper forfatterspirer med å realisere bokdrømmen! Vi har blant annet bred erfaring med gjennomgang av bokmanuser, og kan bistå med språkvask. Du kan også få hjelp til å skrive – om du står fast.  

Kontakt oss for hjelp, i dag!