Hvordan bli forfatter? 

Mange sitter med en drøm om å bli forfatter, men er usikker på hvordan! Sannheten er at det ikke finnes noe fasitsvar på dette. Det finnes mange ulike forfattertyper, og hvilke krav som stilles til utdannelse og kompetanse varierer fra situasjon til situasjon. 

Har du skrevet en tekst, kan du i prinsippet kalle deg for «forfatter». Begrepet brukes likevel først og fremst om dem som har gitt ut eller publisert en tekst, rettet mot en gitt målgruppe. 

Vi skal her se nærmere på hvordan du kan bli forfatter, avhengig av hva slags forfatteryrke det er snakk om! 

Person sitter på bøker: Hvordan bli forfatter?

Hvordan bli romanforfatter?

Dersom målet ditt er å skrive skjønnlitteratur og romaner, er det som regel ingen formelle krav om utdanning. Det vil likevel være en klar fordel å ha gode skriveferdigheter og et kreativt topplokk, slik at bøkene blir interessante og leservennlige.

Hvis du har en bokidé, kan du gjerne starte skriveprosessen på en PC eller lignende. Lag gjerne en plan for handlingen og eventuelle tvister før du setter i gang med selve skriveprosessen.

Tekstforfatter som utarbeider tekst på PC: Hvordan bli forfatter?

Slik publiserer du boken

Om boken din er god, kan du potensielt få den utgitt via et etablert forlag. Det skal imidlertid mye til for å lykkes, og mange forfatterspirer får avslag.

Det er likevel ikke nødvendig å gi opp bokdrømmen om du får avslag. Det er nemlig også mulig å publisere bøkene selv. Dette kalles ofte for selvpublisering, og innebærer at du gir ut boken din hos for eksempel ebok.no eller lignende.

Gjennom selvpublisering vil den aktuelle aktøren distribuere boken, uten at de nødvendigvis fungerer som et forlag. Ofte må du som forfatter selv stå for markedsføring, redigering, trykk og lignende.

Du kan også gi ut en bok på eget forlag. Det betyr vanligvis at du oppretter et eget forlag (selskap) og publiserer boken gjennom dette. Kort fortalt kan hvem som helst bli forfatter,  så lenge skriveferdighetene er gode nok til at bøkene genererer salg!

Mann med koffert: Hvordan bli forfatter?

Hvordan bli forfatter av faglitteratur?

Når det kommer til faglitteratur, er forfatteren ofte en person med særlig kompetanse innenfor tema. Det kan for eksempel være snakk om en professor eller noen som har utdannelse innen temaet det skrives om.

En professor i jus kan for eksempel gi ut en fagbok som handler om sivilprosesser og konfliktløsing. Vedkommende har ikke nødvendigvis noen utdannelse innen litteratur og det å skrive bøker.

Ofte vil det likevel være en korrekturleser eller lignende som hjelper til med skriveprosessen, slik at resultatet blir lesbart og forståelig.

Dame skriver: Hvordan bli forfatter?

Hvordan bli tekstforfatter?

Ikke alle drømmer om å bli romanforfattere eller å skrive barnebøker. Yrket «tekstforfatter» kan også være veldig spennende! Tittelen tekstforfatter benyttes typisk om forfattere som skriver reklametekster og annen markedsføringstekst.

En tekstforfatter kan også være en person som forfatter sangtekster eller manus til film og teater.

Mange tekstforfattere har en relevant utdannelse i bakhånd, men dette er ikke nødvendigvis et krav. Om du har et godt øye for tekst, kan du fint lykkes i bransjen uten å ha en grad. Det er tross alt resultatet av arbeidet som er det viktigste for kundene.

Skal du bli tekstforfatter kan du velge å jobbe som frilanser. Du kan for eksempel drive et enkeltpersonforetak og selge tjenestene dine til kunder. Det er også mulig å få fast ansettelse i et tekstbyrå, noe som vil gi deg litt mer forutsigbare rammer.

En mann treffer blink: Hvordan bli forfatter?

Forfatterkurs og utdanninger for deg som vil bli forfatter

Selv om utdanning ikke nødvendigvis er et krav for å kunne bli forfatter, kan det absolutt være en fordel. Ved å ta kurs eller utdannelse kan du lære deg mer om skriveteknikk og stilarter innen litteratur, noe som kan komme til nytte.

I Bergen finnes for eksempel Skrivekursakademiet. Dette er en skole for deg som ønsker utdannelse innen skriving av skjønnlitterære tekster. Du vil også lære mer om de mest vanlige sjangrene. Ellers finnes det skrivekurs som kan være nyttige for deg som vil øve på rettskriving.

Det er mange private utdanningsinstitusjoner som tilbyr kurs og utdannelser. Samtidig finnes det universiteter og høgskoler med diverse litteraturstudier.

Korrekturlesing: Hvordan bli forfatter?

Få skrivehjelp og korrektur

Enhver forfatterspire kan få skrivesperre eller bli usikker på egne formuleringer. Da kan det være greit å la noen andre se over teksten, slik at du kan få en tilbakemelding. Selv profesjonelle forfattere får hjelp med korrekturlesing før publisering.

Om du står skikkelig fast kan du til og med få skrivehjelp. Kanskje du sliter med å formulere et spesifikt avsnitt i boken din på en god måte? Da kan kanskje en annen forfatter hjelpe deg over kneiken.

Tekstforfatter med et tekstdokument: Hvordan bli forfatter?

Motta hjelp med skriving og korrektur

Hvordan bli forfatter? Det er vanskelig å gi et konkret svar på dette, siden det finnes så mange forfattergrener der ute. Det som er sikkert, er at teksten din bør appellere til målgruppen.

Samtidig bør teksten være uten skrive- og grammatikkfeil, og ha en logisk oppbygning. Dette er nesten like viktig som selve innholdet, siden det gjør teksten lesbar.

Din Text har dyktige tekstforfattere som kan hjelpe deg med alt fra korrektur og språkvask, til selve skriveprosessen. Vi leverer kvalitetstekst som er skreddersydd for nettopp din målgruppe.

Kontakt oss i dag, og motta hjelp på 1, 2, 3!