Hvordan bli god til å skrive?

Hvordan bli god til å skrive? Dette er det mange som lurer på, enten det er snakk om aspirerende forfattere eller studenter. Finn ut hvordan du kan skrive bedre tekster!

Det finnes mange skrivetips som kan bidra til å gjøre teksten din mer fengende og lettlest. Skal du bli en skikkelig god skribent, er det blant annet viktig å ha kontroll på rettskriving og grammatikk. Først da kan du sikre at tekstens budskap formidles effektivt.

Vi skal nå se nærmere på ulike skrivetips, og vise deg hvordan du kan bli god til å skrive!

Brosjyre med tekstlinjer

Bli bedre i norsk grammatikk

Tips nummer én er å ha god kontroll på norsk grammatikk. Altfor ofte ser vi tekst som inneholder grammatikkfeil. Dette gjelder både innen markedsføring, på blogger og på andre arenaer. 

I verste fall kan grammatiske feil føre til at tekstens betydning endres totalt. Det er for eksempel stor forskjell på «potetløp» og «potet løp», eller «ananasbiter» og «ananas biter». Særskrivingsfeil er noe mange sliter med – både privat og profesjonelt! 

Hvordan bli god til å skrive dersom du sliter med særskrivingsfeil? Først og fremst gjelder det å bli obs på egne feil. Få gjerne noen til å korrekturlese teksten din og gi deg tilbakemeldinger. Det kan også være nyttig å delta på skrivekurs.

Mann som klatrer på en stige

Rettskriving er essensielt for et godt språk

Foruten grammatikkfeil, er det mange som sliter med skrivefeil. Dersom du skriver fort er det fort gjort å skrive feil, selv om du egentlig vet hvordan ordet skal skrives. Andre ganger skriver man ordet feil, rett og slett fordi man feilaktig tror at det skal skrives slik.

Det kan være nyttig med autokorrekt eller å bruke et program som Word, der skrivefeil markeres med rødt. På denne måten kan du fange opp mange slurvefeil og ubevisste feil.

Husk likevel på at ikke alle skrivefeil fanges opp av autokorrekt. Kanskje du har skrevet «med» istedenfor «meg»? Ordet er gjerne skrevet riktig, men det er feil ord i den aktuelle sammenhengen. Så, hvordan bli god til å skrive dersom du sliter med skrivefeil?

Rettskriving er uansett viktig for at teksten din skal bli best mulig. Skrivefeil kan gjøre at teksten fremstår som lite profesjonell, enten det er en masteroppgave eller annonse. Les gjennom teksten en ekstra gang, eller få noen til å korrekturlese den for deg!

Mann som løper over en hekk med en koffert

Lær hvordan du skriver gode setninger

Det å være en god skribent handler ikke bare om å unngå skrive- og grammatikkfeil. Du bør også vite hvordan du gjør en tekst mer lettlest og velformulert.

Setningen «Her kan du pante brusflasker, ølflasker og juiceflasker» kan for eksempel gjøres mer lettlest. Hvordan? Jo, ved å skrive «Her kan du pante brus-, øl- og juiceflasker».

Du bør også huske på uttrykket «Kill your darlings», som går ut på at du ikke bruker unødvendig vanskelige eller flotte ord, bare fordi du liker dem. Har du lært et nytt ord er det kanskje fristende å bruke det, men sørg for at teksten først og fremst er forståelig.

Hvordan bli god til å skrive forståelig og enkelt? Et nyttig tips er å lese mye litteratur. Ved å lese mye vil du få en bedre språklig forståelse, og du kan samtidig utvide vokabularet ditt.

Din Text logo

Få hjelp til å bli en bedre skribent

Mange spør seg selv om følgende: Hvordan bli god til å skrive? Svaret på dette er nokså sammensatt, siden alle har sine styrker og svakheter når det kommer til skrivemåte. God kontroll på rettskriving, grammatikk og formuleringer er helt grunnleggende.

Trenger du hjelp til å forbedre skriveferdighetene dine? Da kan Din Text hjelpe deg. Vi kan for eksempel gi teksten din språkvask, og sikre at den holder høy kvalitet før publisering eller innlevering. Vi har også skrivekurs du kan delta på!

Kontakt oss i dag og motta korrektur eller ferdige tekster!