Hvordan gi ut bok?

Hvordan gi ut bok? Hvis dette er noe du drømmer om, så har du antageligvis stilt deg selv dette spørsmålet mer enn en gang. Men det er ikke det eneste spørsmålet du bør ta stilling til når du skal gi ut bok.

Det å gi ut bok kan være både tidkrevende og kostbart, men dette er en slik situasjon hvor fordelene antageligvis vil veie opp for ulempene.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på kostnadene rundt det å gi ut bok. Vi skal også se på hvordan du kan gi ut bok, for du har faktisk flere alternativer. Hvis du har stilt deg lignende spørsmål en eller annen gang, så vil denne artikkelen passe utmerket for deg! 

En hånd som tar opp en pengeseddel fra en lommebok

Hva koster det å gi ut bok?

Det er vanskelig å gi et konkret estimat på hvor mye det vil koste å gi ut en bok. Det er nemlig mange faktorer som spiller inn her, og noen av dem er:

  • Redaktørarbeid
  • Språkvask
  • Ombrekking
  • Bokdesign
  • Trykk

Det å gi ut en bok innebærer altså mye mer enn bare skriving, og absolutt alle aspekter ved prosessen koster.

Personer som jobber i et forlag

Hvilket forlag skal jeg velge?

Dagens forlagsbransje består av mange forlag. Det finnes både små og store forlag, så du har mange forlag å velge mellom. Når du har veldig lyst til noe, så er det fort gjort å bli overivrig og gå for det første forlaget som er interessert. Men i stedet bør du gi det litt tid og vurdere alternativene nøye. 

Det er imidlertid helt normalt å lure på om det er noen forlag som vil være et bedre valg enn andre. Hvor vidt det er tilfellet eller ikke, vil nok variere med utgangspunkt i hvem du spør. Vi tenker umiddelbart at Aschehoug, Cappelen Damm og Gyldendal vil være tre gode alternativer.

Ikke bare fordi disse er noen av de største forlagene i Norge. Men vi kan også se for oss at det vil føre med seg flere fordeler når det gjelder det å få boken din ut i butikkhyllene. Grunnen til det er at disse tre forlagene samarbeider med en rekke bokhandelkjeder, og det er jo der mange kjøper bøker.

To personer som gir ut en bok i eget forlag

Gi ut bok på eget forlag

Det er imidlertid ikke slik at du er avhengig av et populært forlag for å få utgitt bøkene du skriver. Du har faktisk et annet alternativ, og det er å starte ditt eget forlag. Hvis du starter ditt eget forlag, så er det du som står for utgivelsen av bøkene.

Det er fordeler og ulemper med begge deler, men ved å gi ut bok på eget forlag, så slipper du prosessen med å pitche idéen til noen andre. Da trenger du ikke å bruke tid på å sende inn forskjellige manus til et ukjent antall forlag.

Det å gi ut bok på eget forlag, er imidlertid noe mange velger å gjøre etter at de har blitt avvist av forlagene – uten å få en eller annen form for respons.

Hvis boken din blir en suksess, så vil det være utelukkende positivt for deg. Hvis du gir ut bok på et forlag som ikke er ditt, må du altså dele avkastningen med alle de involverte. Det er noe du slipper ved å gi ut bok på eget forlag. Da er du den eneste som tjener på det.

To personer som utarbeider en bok

Motta hjelp til å skrive bok

Har du sittet og grublet på en bokidé så lenge at du tror den faktisk har potensiale til å slå an? Da anbefaler vi deg å begynne å jobbe med den! Hvis du plutselig skulle trenge en hjelpende hånd på et tidspunkt i prosessen, så bør du ha Din Gruppen i bakhodet.

Din Gruppen består blant annet av et tekstforfatterteam som har mange års erfaring med innholdsproduksjon. I tillegg har vi lest mye forskjellige litteratur, noe som betyr at vi vil være en nyttig ressurs for deg uansett hvor du befinner deg i skriveprosessen.

Trenger du hjelp til å skrive bok? Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med oss. Vi gleder oss vilt til å høre mer om både deg og bokprosjektet ditt!