Hvordan skrive bok? 

Mange har en forfatterdrøm, og kanskje til og med konkrete idéer for hva de vil skrive om. Men hvordan skrive en bok som faktisk blir lest? Nettopp dette kan være lettere sagt enn gjort. Men det finnes mange muligheter, og du trenger ikke nødvendigvis et forlag!  

Her forklarer vi deg hvordan du går frem for å skrive en bok. 

Et tekstdokument som ligger på en PC: Få hjelp av en innholdsprodusent med engelsk tekst

Skrive bok i program? 

I dag velger de fleste forfattere å skrive bøkene sine i skriveprogrammer. Dette gjør det enkelt å redigere og lagre teksten underveis. Du kan også se antall ord, sider og annen nyttig informasjon.  

Skriveprogrammer kan dessuten gjøre det enklere for deg å oppdage eventuelle grammatikk- og skrivefeil underveis. I tillegg til dette, kan du legge inn en innholdsfortegnelse om ønskelig.  

Heldigvis finnes det mange gratis tekstredigeringsprogrammer. De fleste er intuitive i bruk, og mange er gratis. Her er noen eksempler på populære programmer du kan benytte deg av: 

  • Microsoft Word 
  • Pages 
  • OpenOffice 
  • Scrivener 
Fire personer med elementene i en profil til posisjoneringsstrategi

Mal for å skrive bok 

Mange tenker nok at det kunne ha vært praktisk å skrive boken etter en mal – altså et ferdig oppsett som enkelt kan fylles ut. En slik mal er dessverre vanskelig å finne. Det du imidlertid kan finne, er ressurser som kan benyttes som inspirasjon.  

Det eksisterer mye god «formellitteratur», altså litteratur som er skrevet i henhold til en klassisk spenningsoppbygning. Sjekk for eksempel ut noen av verkene til Dan Brown, som Da Vinci-koden. Du vil se at mange av bøkene følger det samme «mønsteret».  

Vårt beste tips er nok å lese mye. Dette kan gi deg inspirasjonen du trenger for å komme i gang. Ja, og kanskje en tydelig retning for hvordan du kan skrive din egen bok.  

Person som roper i en megafon

Hvordan skrive en bok om seg selv? 

Det er ikke uvanlig at politikere og kjendiser gir ut bøker om seg selv, altså såkalte selvbiografier. Man kan imidlertid også skrive en bok om seg selv uten å være en kjent profil. Kanskje du vil skrive en bok om livet ditt som kan leses av barnebarna eller andre i familien?  

I så fall er det ingen regler for hvordan boken skal se ut. Dette er helt opp til deg selv. Noen liker å begynne på begynnelsen, altså barndommen. Del gjerne små og store øyeblikk, samt milepæler i livet. Hva har definert deg som menneske? Det er dette som er historien om deg! 

Mann som trykker på en skjerm

Hvor vanskelig er det å gi ut bok? 

Det å gi ut en bok gjennom et forlag er ikke nødvendigvis så enkelt. Mange opplever at det er vanskelig å komme seg gjennom nåløyet. Men forsøk gjerne! Det verste som kan skje er at du får avslag. Dessuten finnes det også et annet alternativ du kan prøve: Selvpublisering.  

Selvutgivelse eller -publisering betyr at du lager boken i epub-format, og laster den opp på en selvpubliseringsplattform som Ebok.no. Du setter prisen selv. 

Tre personer som får hjelp av en innholdsprodusent med engelsk tekst

Få hjelp til å skrive bok 

Hvordan skrive bok? Det viktigste er å ha et godt skriveprogram, og ikke minst – en bokidé. Enten det er snakk om skjønnlitteratur eller en selvbiografi, handler det egentlig bare om å komme i gang. Dersom du står fast, finnes det heldigvis hjelp å få. 

Din Text bistår med skriving og språkvask, og hjelper deg med å realisere bokdrømmen!