Hvordan skrive debattinnlegg?

Hvordan skrive debattinnlegg? I dagens moderne samfunn er det mange som har meninger om ting, og det fører ofte til debatt. En debatt er et synonym for en meningsutveksling. I en debatt er det altså to eller flere mennesker som utveksler meninger om et spesifikt tema.

Et debattinnlegg kan være både muntlig og skriftlig. Det er nok ikke nødvendig å skrive et debattinnlegg fra A til Å hvis du skal stille i en muntlig debatt, men det å skrive bare noen få ord vil være fordelaktig i begge situasjoner. Det vil gi den du debatterer mot et inntrykk av at du er forberedt.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan skrive et debattinnlegg. Hvilke tema er det vanlig å ta opp i et debattinnlegg og hvilke virkemidler kan du bruke? Vi vil også gi deg noen tips om hva du kan gjøre, hvis du synes at det er litt vanskelig å begynne.

Tekstdokumenter med skrift

Debattinnlegg tema

Det finnes ingen regler for hva du kan skrive et debattinnlegg om. Du kan skrive om akkurat det temaet du ønsker, med andre ord.

Likevel er det vanlig at temaet for debatten er noe som har stått på dagsorden den siste tiden. Det er ofte et tema som engasjerer, og det er naturligvis noe det finnes mange eksempler på. Influenceres påvirkningskraft og miljø er to gode eksempler her.

Et stort forstørrelsesglass

Debattinnlegg virkemidler

Riktig bruk av virkemidler er like viktig i et debattinnlegg som i en hvilken som helst annen tekst. Du er avhengig av språklige virkemidler for å klare å formidle budskapet ditt på en best mulig måte.

Når du skriver et debattinnlegg, bør du ta det med ro. Hvis du skynder deg å skrive, så vil debattinnlegget ditt bære preg av stress. Et slikt debattinnlegg kan være alt annet enn en behagelig lesestund. Det kan også være lurt å unngå for mange gjentakelser og oppramsing.

Formuler deg på en så kort og konsis måte som mulig.

I et debattinnlegg bør du dessuten styre unna ironi og sarkasme. Grunnen til det er at disse virkemidlene også er avhengig av å bli fremført muntlig. Det er ikke en selvfølge at disse virkemidlene blir forstått på den måten du ønsker i et skriftlig debattinnlegg.

Sjekkliste for debattinnlegg

Slik begynner du å skrive debattinnlegg

Det å skrive tekster er ikke noe som faller like naturlig for alle. Det er noe som naturligvis også gjelder når teksten du skal skrive er et debattinnlegg. Derfor vil vi gi deg noen tips som kan gjøre det enklere å komme i gang med debattinnlegget ditt:

  • Ta gjerne utgangspunkt i en skrivemodell når du skal skrive (f.eks ‘’fisken’’)
  • Referer alltid til problemstillingen, så folk skjønner hva du snakker om.
  • Unngå digresjoner. Kom raskt til poenget, med andre ord.
  • Presenter synspunktene dine og argumenter for dem på en ryddig og oversiktlig måte.
  • I enkelte debatter kan det være nødvendig med en konsekvensvurdering.
  • Til slutt oppsummerer du debattinnlegget ditt og kommer med en konklusjon.

Det kan være flere grunner til at du gruer deg til å skrive et debattinnlegg, men en av de vanligste grunnene er at folk ofte tror et debattinnlegg er mye lenger enn det egentlig er. Det skjønner vi godt, for ordet debattinnlegg høres litt voldsomt ut. Men et debattinnlegg skal aldri være mer enn én side.

Skribenter som skriver debattinnlegg

Motta hjelp til å skrive debattinnlegg

Holder du på å skrive et debattinnlegg? Eller er du på jakt etter noen som kan hjelpe deg med det? Uansett hvilken beskrivelse som passer for deg, så har du kommet til riktig sted.

Din Gruppen består av et profesjonelt tekstforfatterteam som kan hjelpe deg med enhver språklig utfordring som du måtte ha. Vi har mange års erfaring med innholdsproduksjon, så mangel på erfaring er ikke noe du trenger å bekymre deg for i det hele tatt.

For oss spiller det ingen rolle om du har et halvferdig utkast eller trenger hjelp til å skrive et debattinnlegg helt fra scratch. Vi hjelper deg gjerne med begge deler! Vi kan også hjelpe deg med korrektur eller språkvask, hvis du har et ferdig debattinnlegg som du er litt usikker på.

Har du lyst til å motta hjelp til å skrive debattinnlegg? Ta kontakt med oss nå med det samme, og så vil vi komme tilbake til deg så fort som vi bare kan!