Hvordan skrive en god tekst på norsk?

Hvordan skrive en god tekst på norsk? Hvis dette er et spørsmål du har stilt deg en eller flere ganger før, så er du ikke alene om det. Et raskt Google-søk forteller oss at det finnes over 7 millioner resultater for akkurat denne setningen.

Det å skrive er ikke noe som faller naturlig for alle. Noen elsker å skrive og synes at det er veldig lett, mens andre ikke kan fordra det. Når teksten i tillegg være god, så kan være en skikkelig utfordring. Det er nemlig ikke bare å skrive en god tekst på norsk.

I denne artikkelen vil vi gi deg noen tips som kan hjelpe deg til å skrive en bedre tekst. Denne artikkelen vil i stor grad ta for seg hvilke hensyn du bør ta i forhold til ordvalg, valg vedrørende formulering og verdien av redigering.

Forstørrelsesglass

Slik formulerer du språket bedre

Det ligger mye arbeid bak det å skrive en god tekst. Hjernen til en skribent jobber ofte på høygir, men noe som kan gjøre det enklere er å konsentrere seg om én ting om gangen. Struktur i hjernen er like viktig som struktur på papiret. Skriv først og rediger etterpå. Det er ingenting som ikke kan endres på.

Når du kan redigere teksten, så har du en gylden mulighet til å jobbe med formuleringen av teksten. Det er en mulighet du alltid bør benytte deg av, for vi kan faktisk garantere deg at du vil sitte igjen med et bedre resultat.

Som nevnt kan det være lurt å konsentrere seg om én ting om gangen, og da er du avhengig av å kunne redigere teksten etterpå. Redigering vil avdekke feil og mangler som du kanskje ikke la merke til at du gjorde i selve skriveprosessen. Unngå for mange gjentagelser og vær konkret.

En annen ting som kan hjelpe deg å formulere teksten bedre, er å lese teksten høyt for deg selv. På den måten inntar du rollen som leser, og det er en verdifull erfaring. Er det et spesifikt sted i teksten du føler for å ta en pause? Da bør du kanskje endre setningen og legge inn et komma eller punktum.

Sjekkliste

Skriv kortere og tydeligere setninger

Når du skriver en tekst, så setter du sammen forskjellige ord i en enhet. Disse enhetene kalles setninger, og disse bør være korte. Det vil hjelpe deg å få frem budskapet på en tydelig måte.

Korte setninger vil gjøre teksten enklere å lese, og det vil ha en utelukkende positiv effekt på teksten. Ved å bruke korte setninger unngår du at leseren faller av lasset halvveis ut i teksten.

Når vi snakker om tydeligere setninger, så mener vi at du som forfatter skal unngå all form for digresjoner i teksten. Hold deg til temaet, og ikke rot deg bort i et annet skriveunivers. Det er jo teksten din om et spesifikt tema leseren er interessert i, ikke det å løse en gåte.

Tekstdokumenter

Bruk ord som passer målgruppens lesenivå

Når du skal skrive en tekst må du være bevisst på hvilke ord du velger å bruke. Ordene dine må nemlig passe målgruppens lesenivå. Det er noe vi kan illustrere med et eksempel.

Hvis du ser lenger opp i teksten, så finner du ord som morfologi og syntaks. Hvis teksten din er ment for barn i barneskolealder, så vil sannsynligvis disse ordene fungere som støy i kommunikasjonen.

Grunnen til det er at dette ikke er ord som brukes på det nivået i skolen. I en slik setting ville det vært riktig å erstatte morfologi og syntaks med ordoppbygning og setningsoppbygging.

Avtale mellom to parter

Motta 500 ord gratis

Er du litt usikker på hvordan du skriver en god tekst på norsk? Det er du absolutt ikke alene om! I tillegg har du kommet til riktig sted, for Din Gruppen har et eget tekstforfatterteam som mer enn gjerne vil hjelpe deg med det.

Vi har mange års erfaring i bransjen, så det å skrive en god tekst på norsk er noe vi virkelig kan. La oss hjelpe deg i dag!

Om dette er aller første gang du leser denne bloggen, så betyr det kanskje at du er en ny kunde. Hos oss får alle nye kunder et tilbud om å motta 500 ord gratis. Det er et uforpliktende tilbud, så du har absolutt ingenting å tape her!