Hvordan skrive en selvbiografi?
Det å skrive en selvbiografi er ikke forbeholdt presidenter og superstjerner. Vel, det er kanskje de som oftest får selvbiografien publisert av forlag. Men det betyr ikke at du ikke kan skrive din egen selvbiografi. Så, hvordan skal du egentlig gå frem?
Her skal vi gi deg et lite innblikk i den populære sjangeren!
Først: Hva er en selvbiografi?
En biografi kan betraktes som livshistorien til en person, eller en oversikt over personens liv. Biografier skrives ofte av en annen enn den det blir skrevet om, altså i tredjeperson. Er det snakk om en selvbiografi, er det hovedpersonen selv som skriver eller bidrar til innholdet.
Selvbiografier (og biografier generelt) inneholder gjerne en oversikt over begivenheter i personens liv. Teksten byr gjerne også på en bredere skildring av livet til vedkommende.
Mens en biografi ofte preges av et mer distansert utgangspunkt, er en selvbiografi i større grad en «utlevering». Du skriver personlig om deg selv, og kan formidle både små og store detaljer.
Selvbiografien kan ha likhetstrekk med romaner der forfattere henter sin inspirasjon fra det virkelige liv. Men bruken av ordet biografi, gjør likevel at selvbiografier kategoriseres som sakprosa.
Slik går du frem når du skal skrive en selvbiografi
Det er ingen fast mal på hvordan man skal skrive en selvbiografi. Selve utformingen kan du i stor grad velge selv. Det er ikke slik at du trenger å skrive kronologisk eller følge en bestemt oppskrift.
Det er din livshistorie, og du kan fortelle den akkurat slik du ønsker. Samtidig er det noen ting som kan være lurt å ha i bakhodet for at boken skal skille seg ut og bli lest.
Finn ut hva du ønsker å formidle
Før du setter i gang, bør du gjør deg opp tanker om hva du ønsker å formidle. Hvilke hendelser er det du ønsker å fortelle om? Er de som ledd i et dypere budskap du vil få frem? Eller er det kanskje definerende øyeblikk i ditt liv?
Det kan også bare være en gjenfortelling av opplevelser som du tror kan være spennende å lese om. Realiteten er ofte tøff. Et tips er å ikke bare fortell om de gode øyeblikkene. Skap litt dybde i boken ved å også fortelle om vonde og såre øyeblikk. Det er kanskje disse du har lært mest av?
Uansett hva det er du ønsker å formidle, bør du gjøre deg opp noen tanker om det før du tar fatt på skrivingen. Dette kan påvirke hvordan du bør fortelle historien, og det kan være greit å ha en rød tråd i prosjektet.
En selvbiografi kan fort bli rotete hvis det utvalgte materialet ikke har noe spesielt formål eller mening ved seg.
Selve historiefremstillingen
Din historie kan være veldig interessant, men likevel ikke virke så spennende på papiret. Alternativt kan din historie være ganske så alminnelig, men likevel bli skrevet på en måte som engasjerer leseren.
Det handler med andre ord i all hovedsak om hvordan historien din blir fortalt. Dette er ingen enkel ting, og faktoren som utgjør forskjellen på en god og dårlig bok.
Aller viktigst er det imidlertid å være sann mot seg selv. Ikke prøv å kopiere andres skrivestiler eller historier. Ikke vær redd for å skille deg ut, noe du kan oppnå ved å skrive på din måte.
Motta hjelp til å skrive din selvbiografi
En selvbiografi kan være et morsomt og utfordrende prosjekt, men det er ikke nødvendigvis så enkelt å komme i gang. Enten du er usikker på oppsett, innhold eller rettskriving, finnes det hjelp å få.
Din Text kan bistå deg gjennom skriveprosessen, eller hjelpe deg med å se gjennom og forbedre eksisterende tekst. Få hjelp av erfarne tekstforfattere som sørger for at historien din blir fortalt best mulig!