Hvordan skrive et filmskript?

Et godt skrevet filmskript tar utgangspunkt i handling, sceneoverskrifter og dialog. Men du må også følge retningslinjer for skriftstørrelse, utforming og oppsett.

Filmskript blir brukt til alle typer filmer, og særlig reklamefilmer og animerte videoer for bedrifter. Dette er et effektivt virkemiddel for å fremme salg og engasjere kunden, men for å skape resultater trenger du et velskrevet filmskript.

Manuset forteller hvordan budskapet skal formidles, og hvordan dette skal nå ut til målgruppen på best mulig vis. Det legger grunnmuren for en vellykket film, og er derfor en viktig del av ethvert filmprosjekt.

Har du aldri skrevet et filmskript før? Eller kanskje du trenger en språkvask som sikrer målrettet formidling? Da kan vi i Din Text hjelpe deg.

Forstørrelsesglass

Hva er et filmskript?

Et film skript beskriver handlingen til filmen. Hva ser vi, hva hører vi og hva føler vi. Filmskript blir brukt til alle typer filmer, både animasjonsfilmer, reklamefilmer og vanlige spillefilmer.

I filmskriptet vil regissører, skuespillere og animatører finne detaljert informasjon om dialog og hvor handlingen finner sted. Her skal alle virkemidler beskrives best mulig for å gi alle involverte en idé om stemning og hvordan budskapet skal formidles. 

Filmskriptet skrives vanligvis etter en synopsis, altså en kortfattet og lett oversikt over den planlagte filmen. Dette kan være et utkast eller sammendrag, men det viktigste er å få ned idéen og budskapet. I manuskriptet blir idéen gjort om til konkret formidling.

I manuset skal du inkludere tre hoveddeler: Handling, dialog og sceneoverskrifter. Du planlegger hvordan filmen skal utspille seg i detalj, og derfor kan filmskriptet sammenlignes med en oppskrift for det endelige resultatet.

Tekstdokument som ligger på en PC med forstørrelsesglass ved siden av

Slik skriver du filmskript

Det kan være vanskelig å skrive et filmskript uten tilstrekkelig kompetanse eller erfaring. Du har allerede en idé, men nå skal den formes for målgruppen på en måte som engasjerer og fenger.

Hvilket budskap skal nå frem og hvordan skal dette formidles på best mulig måte? For å avklare dette må du vite hvilken målgruppe filmen skal appellere til – dette er særlig viktig i informasjonsvideoer og reklamefilmer.

Videre finnes det også konkrete retningslinjer som må følges, for å gi regissør, skuespillere og animatører tilstrekkelig med informasjon om handlingen, stemningen og replikker.

Et filmskript blir som oftest skrevet med en skriftstørrelse 12 og med fonten Courier. Linjeavstanden bruker å være 1,5 og manuset skal en god venstremarg. Forsiden må være forseggjort og innholdet skal deles opp i handling, dialog og sceneoverskrift.

Skribenter med en PC hver

Å skrive dramatikk trenger ikke være så vanskelig

Har du sett på eksempler? Da har du nok kommet over ordet dramatikk. Men dramatikk trenger ikke å være vanskelig eller storslagent, det beskriver rett og slett handling og at ting skjer i filmen. 

Du beskriver hva karakteren gjør. Dette går inn under handling, og er en av hoveddelene til et filmskript. Du beskriver alt som sees og høres i filmen i detalj, blant annet dialog. Det er ofte dialogen som driver frem handlingen. 

Skal karakterene snakke sammen? Beskriv hva de sier, hvordan de sier det og hvilke følelser karakteren skal spille på. Slik skaper du dramatikk i forbindelse med et filmskript. Selv om ordet «dramatikk» høres omfattende ut, så trenger det ikke å være det.

Handlingen blir skrevet i små bokstaver og dialogen skal utdypes. I en reklamefilm blir karakteren merket med kort karakteristikk. Dette kan for eksempel være overbevisende, troverdig, engasjerende eller lignende.

Din Text logo

Motta 500 ord gratis i dag

Har du en idé til en film? Vi i Din Text kan hjelpe deg med å skrive et filmskript. I tillegg til å følge retningslinjene, kan vi forme dialogen på en måte som treffer og overbeviser målgruppen. 

Et filmskript må legge til rette for både de som skal jobbe med selve filmen, og mottakerne av filmen. Manuset gir bakmennene en oppskrift på hvordan du ønsker at filmen skal opplevelse, og en målrettet dialog sørger for ønsket effekt. 

Filmskript blir ofte produsert i forkant av animerte videoer, reklamefilmer og informative filmer til bedrifter. Vi vet at det kan være vanskelig og utarbeidet et godt manus på egen hånd og derfor er vi her for å hjelpe deg.

Bestill et filmskript fra Din Text, og få en film som skaper resultater. Nå får du de første 500 ordene helt gratis!