Hvordan skrive et manuskript?

For å skrive et manuskript må du vite hvem mottakeren av filmen er. Målgruppe, formidlingsteknikker og noen satte retningslinjer skaper et godt manuskript. 

Manuskripter forteller hele handlingen til en film, enten det er en spillefilm eller animasjonsfilm. Stemning, sted, tid, følelser, budskap og selve dialogen skal inkluderes.

Manuskript blir ofte skrevet i en skriftstørrelse 12, med foten Courier og en linjeavstand på 1.5. Handling, sceneoverskrift og dialog skal med, i tillegg til en forside med grunnleggende informasjon.

Ønsker du å lykkes med filmen din? Da trenger du et velskrevet manuskript, og her kan vi i Din Text hjelpe deg.

Manus dokument

Hva er et manus?

Manus er et ord som brukes for å beskrive handlingen til en film. Mange tenker at et manus kun inneholder replikker, men dette stemmer ikke. Filmen skal beskrives i detalj.

Enhver film trenger et manus, uansett om du skal søke støtte til filmproduksjon, eller produsere din egen reklamefilm for bedriften. Dette er det viktigste arbeidsredskapet på veien til et godt sluttprodukt.

For å få frem den gode historien eller budskapet, må du beskrive alt som skjer, alt som høres og alt som kan sees i filmen. Stemningen skal beskrives og dialogen må være formet for å få frem budskapet på en treffsikker måte.

Et godt manus er derfor skrevet både for medvirkere i produksjonen, så vel som til mottakeren. Regissøren må vite hvordan handlingen skal spilles ut, og dialogen må fenge mottakeren.

Tekstforfatter som utarbeider et manus

Slik skriver du et enkelt filmmanus

Start med sceneoverskrift. Hvor og når skjer handling? Inne, ute, natt eller dag? Deretter beskriver du handlingen. Hva skjer, hva ser vi og hva hører vi? Til slutt skriver du dialogen og karakteristikk – her skriver du i detalj hva som blir sagt og beskriver følelsene.

Før du starter med manuset, er det viktig å ha en synopsis. Dette er en kort oversikt, eller et utkast, hvor du beskriver de viktigste hendelsene eller budskapet i filmen din. Dette et nyttig verktøy om du skriver alene, men også viktig om du skal få hjelp med manuset.

Fokuser på målgruppen – hvem skal filmen appellere til, og hva skal de gjøre? Ønsker du å vekke tillit, fremme salg, skaffe partnere eller kanskje skaffe flere henvendelser?

Et filmmanus kan være enkelt, men du må ha en tydelig intensjon. Du bør helst kjenne målgruppen din godt, slik at du kan skrive et manus som engasjerer og fenger mottakeren.

Skribent som skriver et manuskript

Trenger du hjelp til å skrive manuskript?

Et kort manus til en reklamefilm behøver ikke å ta lang tid, men uten den rette kompetansen blir dette fort en langdryg oppgave. Du må ta hensyn til de bransjens retningslinjer og ikke minst forme manuset slik at det treffer målgruppen.

Har du en idé til en film, men mangler tid til å gjennomføre prosjektet? Da kan vi i Din Text hjelper deg. Vi produserer målrettede manuskript som formidler budskapet og skaper effekt.

Vi kan også bistå med eksisterende manuskript, gjennom korrektur og språkvask. Da kan du være trygg på at dialogen og formidlings-teknikkene er tilrettelagt for målgruppen og budskapet.

Uansett om du trenger et manuskript fra bunnen av, skreddersydd for målgruppen, eller språkvask av ferdige manuskripter, så kan vi i Din Text hjelpe. Nå får du de første 500 ordene helt gratis!