Hvordan skrive et motivasjonsbrev? 

Et motivasjonsbrev, også kjent som et søknadsbrev, er en viktig del av søknadsprosessen for skoler, jobber, stipender og andre muligheter. Dette brevet gir deg en sjanse til å fremheve din motivasjon, dine ferdigheter og hvorfor du er den rette kandidaten. Hvordan skriver du så et motivasjonsbrev?  

Enten du søker på drømmejobben, ønsker å komme inn på drømmeskolen, eller søker etter stipender, er det avgjørende å mestre kunsten å skrive et effektivt motivasjonsbrev. Her er noen trinn som kan hjelpe deg med å skrive et imponerende motivasjonsbrev! 

Blyant treffer blink: Hvordan skape gode digitale brukeropplevelser med tekst?

1. Forarbeid og forståelse av målgruppen 

Før du begynner å skrive, må du undersøke og forstå målgruppen din. For eksempel, hvis du søker en jobb, må du vite mer om selskapet, deres verdier og hva de ser etter i en kandidat.   

Hvis du søker opptak til en skole, bør du undersøke skolens studier, verdier og opptakskrav. Å forstå målgruppen din vil hjelpe deg med å tilpasse brevet ditt til deres behov og forventninger. 

To personer som handler gjennom bedrift

2. Planlegg strukturen 

Et godt motivasjonsbrev har en klar struktur som gjør det enkelt for leseren å følge med. En vanlig struktur inkluderer en introduksjon, en hoveddel og en avslutning. Introduksjonen skal fange leserens oppmerksomhet og introdusere deg selv.  

Hoveddelen bør inneholde dine viktigste poeng. Hvorfor er du interessert i muligheten, og hvilke kvalifikasjoner har du? Avslutningen bør oppsummere din motivasjon og oppfordre leseren til å ta handling. 

Sjekkliste og blyant: Slik skriver du et bra intervju

3. Vær personlig og autentisk 

Et motivasjonsbrev handler om å vise din personlighet og motivasjon. Unngå å bruke for mye fagterminologi eller standardfraser. Vær autentisk, og skriv i din egen stemme.  

Del personlige opplevelser eller historier som illustrerer din motivasjon og dine kvalifikasjoner. Dette vil gjøre brevet mer engasjerende og minneverdig. 

Person som kommuniserer med en megafon

4. Tilpass brevet til hver søknad 

Selv om det kan være fristende å bruke det samme motivasjonsbrevet for flere søknader, er det viktig å tilpasse brevet til hver enkelt mulighet. Dette viser at du har investert tid og innsats i søknaden  

Det gjør at brevet passer bedre til målgruppen. Pass på at du inkluderer spesifikke detaljer om selskapet, skolen eller stipendet du søker. På den måten beviser du for leseren at dette brevet er spesielt rettet mot dem.  

5. Fokus på dine prestasjoner og kvalifikasjoner 

I hoveddelen av brevet bør du fremheve dine prestasjoner, erfaringer og kvalifikasjoner som er relevante for muligheten du søker. Bruk konkrete eksempler for å støtte opp om dine påstander.   

Hvis du søker en jobb, kan du nevne spesifikke prosjekter du har jobbet med og resultater du har oppnådd. Hvis du søker opptak til en skole, kan du dele din akademiske bakgrunn og andre aktiviteter du har deltatt i. 

Nettbutikk

6. Vær nøye med språket 

Skriv nøye, og rediger grundig for grammatiske feil og skrivefeil. Et motivasjonsbrev med feil kan gi et dårlig inntrykk og redusere sjansene dine for suksess. Du kan også be andre om å lese gjennom brevet ditt for å gi tilbakemelding og korrekturlese det. 

Det koster så lite å se gjennom brevet en gang til. Kanskje er det en bedre formulering av et par poeng som sikrer deg jobben eller studiet? Legger du inn en ekstra innsats, kan du i hvert fall ikke skylde på innsatsen din om du skulle feile.  

En person som skriver en bok

7. Avslutt sterkt 

Avslutningen av brevet ditt er din siste sjanse til å gjøre inntrykk. Oppsummer din motivasjon, takk mottakeren for å vurdere søknaden din, og uttrykk din entusiasme for muligheten.  

Gi også kontaktinformasjonen din i tilfelle de ønsker å komme i kontakt med deg. En god ide kan være å uttrykke at du «ser frem til at de kontakter deg», fremfor å si at du «håper de kontakter» deg.  

Skriv et flott motivasjonsbrev! 

Å skrive et effektivt motivasjonsbrev kan være en utfordrende oppgave. Med riktig planlegging og innsats kan du skille deg ut fra mengden. Da kan du øke sjansene dine for å oppnå dine mål.   

Husk å være personlig, tilpasse brevet til hver søknad og være nøye med språket. Med disse trinnene kan du skrive et motivasjonsbrev som imponerer og åpner dører for nye muligheter. Trenger du hjelp til å skrive et flott motivasjonsbrev? Ta kontakt med oss da vel!