Hvordan skrive eventyr? 

Eventyr har vært en del av menneskets tradisjoner i århundrer. Fra brødrene Grimms klassiske eventyr, til J.K. Rowlings magiske verden i Harry Potter, har eventyr fascinert og underholdt mennesker i alle aldre. Men hvordan skriver man egentlig et eventyr som kan fange lesernes fantasi og ta dem med på en spennende reise?   

I denne artikkelen vil vi utforske noen nøkkelkomponenter og trinnene du kan følge for å skrive ditt eget eventyr. Kanskje sitter du på en kjempegod ide, men vet ikke helt hvor du skal starte? Da er denne artikkelen helt perfekt for deg! 

Tekstforfatter som jobber med å skrive produktomtale på PC

Finn din inspirasjon 

Før du begynner å skrive, må du finne inspirasjon til eventyret ditt. Dette kan komme fra eventyr du har hørt eller lest tidligere, personlige opplevelser eller til og med drømmer. Det viktigste er at inspirasjonen engasjerer deg og tenner din egen kreativitet.  

Et tips til å få inspirasjon, er å komme seg utendørs. Skogen har vært inspirasjon for en rekke eventyr. Kanskje finner du også inspirasjon inne i den mystiske skogen? 

Person sitter på bøker: Hvordan skrive produktomtale?

Utvikle karakterer 

Karakterene er kjernen i ethvert eventyr. Skap levende, minneverdige karakterer med sterke personligheter, mål og konflikter. Tenk på hvordan de vil utvikle seg gjennom historien og hvilke utfordringer de vil møte.  

Kanskje finner du inspirasjon til karakterer i din omgangskrets? Visste du at mange forfattere bruker kjente og kjære som utgangspunkt for karakterer? Da har du et fint sted å starte, og så kan du legge til andre egenskaper etter hvert.  

Mann med koffert: Hvordan bli forfatter?

Bygg en fantastisk verden 

Eventyr foregår ofte i magiske verdener som skiller seg fra vår egen. Skap en detaljert, fantasifull verden med unike geografiske trekk, skapninger og regler. Dette gir leserne en følelse av å være i en annen virkelighet. 

Her kan du la fantasien løpe løpsk. Ønsker du ikke en så ekstrem verden, kan du begrense deler av den etter hvert. Et tips er å allikevel la første utkast være en refleksjon av dine villeste fantasier. Da blir det gøyest! 

Personer som setter sammen et puslespill

Lag et spennende plott 

Eventyret ditt bør ha en spennende og godt gjennomtenkt handling. Introduser en konflikt eller et problem tidlig i historien som karakterene må løse. Bygg opp spenningen gradvis, og sørg for at det er høydepunkter og vendinger underveis. 

Et godt tips her, er å skrive en kort tekst på et par linjer om hva eventyret skal handle om. Før du i det hele tatt skriver lengre tekst, bør du ha en oversikt over ideen din. Da kan du holde på den røde linjen gjennom teksten din.  

Mann som hopper over en hekk

Legg til magi og mystikk 

Eventyr er kjent for sin magi og mystikk. Introduser elementer som magiske gjenstander, trolldom og overnaturlige skapninger for å gi historien din en ekstra dimensjon av spenning. Eventyr er gjerne en type tekst der barna kan drømme seg bort.  

Kanskje kan noen i historien fly? Muligens snakker dyrene? Det er mange måter en kan introdusere noe overnaturlig på. Neppe holder det med helt vanlige karakterer, omgivelser og situasjoner. Det må være noe eventyr-aktig over teksten tross alt! 

Forstørrelsesglass

Fokus på temaer og budskap 

Selv om eventyr kan virke som en enkel form for underholdning, kan de også inneholde dype temaer og budskap. Tenk på hva du vil formidle gjennom historien din. Det kan være noe så enkelt som viktigheten av mot eller vennskap, eller mer komplekse temaer som toleranse og rettferdighet. 

Når du skriver eventyr, har du muligheten til å kommunisere til barn på en unik måte. Dette er en mulighet som du som forfatter bør gripe. Lær barna god moral gjennom veltenkte handlinger i eventyret ditt.  

Bøker med stige: Hvordan bli forfatter?

Skriv frem en atmosfære 

Skrivingen din bør skape en atmosfære som drar leserne inn i historien. Beskriv scener og karakterer detaljert. Bruk språket til å skape stemninger og følelser. Les gjerne eventyrskriving fra kjente forfattere for å lære hvordan de bruker språket. 

Dersom vi tar Harry Potter som et eksempel, skaper forfatteren kontinuerlig en atmosfære. Du legger merke til forskjellen i atmosfæren hjemme hos Harry, kontra den på Galtvort. Deretter er det en helt annerledes atmosfære igjen rundt Voldemort.  

Dame sitter på graf med PC: Hvordan skrive produktomtale?

Vær kreativ med språket 

Eventyr gir deg muligheten til å være kreativ med språket ditt. Bruk metaforer, beskrivelser og bildespråk for å gjøre historien din mer levende og engasjerende. Vær oppmerksom på tone og stil som passer til eventyrsjangeren. 

«Det var en gang» er en klassisk formulering i starten av eventyr. Dette er derimot langt ifra den eneste måten eventyr kan og skal formuleres på. Leseren forventer et kreativt språk. Rettskrivning er ikke nødvendigvis så viktig i denne teksttypen.  

Person jobber med Porters bransjeanalyse på PC

Redigering og revisjon 

Når du har skrevet det første utkastet, er det viktig å gå tilbake og redigere nøye. Sjekk for grammatiske feil, inkonsistenser i plottet og karakterutviklingen. Inviter andre til å lese og gi tilbakemelding. Det kan hjelpe deg med å se historien fra ulike perspektiver. 

Selv om rettskrivning i seg selv ikke er så viktig, er det fint å luke ut skrivefeil. Dessuten er det viktigste ved revisjon at teksten er tydelig. Er tilbakemelding at folk ikke får med seg hovedhandlingen? Da må du tilbake til teksten og redigere en del.  

Sjekkliste for deg som skal skrive produktomtale

Tro på historien din 

Til slutt er det viktigste å tro på historien din og din evne til å skape et fantastisk eventyr. Eventyrskriving er en kunst som krever tid, tålmodighet og praksis. Ikke gi opp, selv om du støter på utfordringer underveis.  

Det er ikke uvanlig at de som skriver lager en rekke fortellinger som ikke publiseres. Slik er det med alle kunstnere. Plutselig støter du derimot på suksesshistorien din. Det er bare å holde motet oppe, så går dette helt fint! 

Skribenter med en PC i hånda

Skriv et eventyr i dag! 

Å skrive et eventyr kan være en givende opplevelse som lar deg utforske din egen fantasi og kreativitet. Ved å følge trinnene ovenfor og bruke din unike stemme, kan du skape et eventyr som vil fange lesernes hjerter.  

Du kan ta dem med på en uforglemmelig reise til en magisk verden. Så sett i gang, og la eventyret begynne! Trenger du hjelp til å skrive eventyr? Ta kontakt med oss i Din Text i dag!