Hvordan skrive fint?

Hvordan skrive fint? Enten du skal skrive et godt, gammeldags brev, dagboknotater eller andre ting, er det en fordel om håndskriften er pen, ryddig og tydelig.

De fleste av oss lærte å skrive både blokkbokstaver (stavskrift) og løkkeskrift på barneskolen. Etter hvert som årene går vil mange tilpasse skriften sin og få en mer individuell stil. Noen får skryt for flott håndskrift, mens andre sliter med å gjøre seg forstått.

Dersom du har fått høre at du har «legeskrift», er det kanskje på tide å øve seg på en penere håndskrift. Men hvordan skrive fint – eller i det minste finere?

Forstørrelsesglass

Prøv forskjellige håndskriftøvelser

Ved hjelp av håndskriftøvelser kan du i mange tilfeller lære deg å skrive finere. En klassisk øvelse går ut på å skrive ned alle bokstavene i alfabetet. Lag gjerne én seksjon med store bokstaver og én for små bokstaver.

Deretter skriver du en setning med disse bokstavene, slik du vanligvis skriver dem. Skriv gjerne et pangram. Dette er en setning som inneholder alle bokstavene i alfabetet. Pangrammer er gunstige, siden du får mulighet til å bruke alle bokstavene i praksis. 

Et klassisk engelsk pangram er «The quick brown fox jumps over the lazy dog». Det norske alfabetet inneholder som kjent litt flere bokstaver (æ, ø og å), så bruk gjerne dette pangrammet i stedet: «Høvdingens kjære squaw får litt pizza i Mexico by». 

Se på setningen du skrev ned, og vurder hvilke bokstaver du ønsker å forbedre. Dette kan enten være alle bokstavene, eller bare noen få. Gjenta deretter øvelsen med bokstavene slik du ønsker å skrive dem. Gjør dette flere ganger daglig, helt til din nye håndskrift «sitter».

Sjekkliste for ulike typer håndskrift

Ulike typer håndskrift

Hvordan skrive fint nok til at skriften både er visuelt pen og forståelig? Det kan hjelpe å ta utgangspunkt i ulike typer håndskrift. Se hvordan andre skriver med spesifikk håndskrift, og forsøk å kopiere skrivemåten.

Blant de mest populære typene håndskrift finner vi:

  • Løkkeskrift: Sammenhengende skrift
  • Skjønnskrift: Sirlige og vakre bokstaver – tenderer gjerne mot kalligrafi
  • Gotisk håndskrift: Skrifttype med tunge stammer og knekte buer med inspirasjon fra det latinske alfabetet
  • Moderne formskrift eller stavskrift: Stående og ofte runde bokstaver med fravær av løkker

Hvordan skrive fint til hverdags? Til daglig vil nok de fleste av oss velge en form for moderne formskrift eller løkkeskrift. Dette er skriftstiler som er relativt enkle å anvende, og gjør det mulig å skrive mye på kort tid.

Er skriften din veldig sirlig og «pen» kan den bli vanskeligere å tolke for andre dersom du slurver. Det samme gjelder ved bruk av gotisk skrift. Disse skrivestilene krever ofte mer øvelse om de skal mestres.

Skribenter

Forbedre din håndskrift i dag!

Hvordan skrive fint? Enten du er misfornøyd med nåværende skrift eller bare ønsker å lære deg en ny skrivestil, er dette fullt mulig å få til. Skrivestilen er imidlertid ofte veldig «innlært», og det kan kreve en del øvelse for å mestre en ny skrivemåte.

Din Text brenner for skrift og tekst, og gir deg gjerne noen tips på veien. Vi kan også hjelpe deg med korrektur, språkvask eller ferdigskrevne tekster dersom du har behov for det. 

Kontakt oss i dag dersom du lurer på noe!