Hvordan skrive foredrag?

Hvordan skrive foredrag? Foredrag er noe de fleste har et forhold til, og det er et ord som kan ha en fryktinngytende effekt på mange. Å holde et foredrag innebærer å gjennomføre en muntlig fremføring om et spesifikt tema på skolen eller i andre sammenhenger.

Når du skal holde et foredrag, så må du først skrive det. Ofte er det sånn at foredragsholderen også er den som skriver selve foredraget. Denne prosessen er like viktig som selve fremføringen.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan skrive et foredrag. Vi vil gi deg noen tips til hvordan du kan gjøre det, og vi skal også se på hvordan du kan holde kurs. I tillegg skal vi se på noen morsomme presentasjonsmåter.

Skribenter med god erfaring

Foredrag tips

Ditt foredrag vil aldri være helt likt noen andre sitt. Det gjelder også dersom dere holder foredrag om nøyaktig samme tema. Grunnen til det er at det ikke bare er innholdet som er viktig. Det er mange flere faktorer som også spiller en rolle.

Når du skriver et foredrag, så kan arbeidsprosessen deles i to deler. Den første delen er skriveprosessen, og den andre er å lære seg hva man skal si. Mange foredragsholdere har et manus, men nøkkelen er å lære seg så mye utenat at du ikke er avhengig av manuset.

Før du kan holde et foredrag, så må du altså skrive det. Hva er det du ønsker å formidle med foredraget ditt? Du må altså finne ut hva budskapet ditt er, og du må finne ut hva du skal si for å få frem budskapet ditt på en best mulig måte. I tillegg må du strukturere foredraget på en god måte.

Når foredraget er ferdig skrevet, så må du lære deg det. Uavhengig av hvor du skal holde foredraget, så gir aldri en foredragsholder som klamrer seg fast til manuset noe godt inntrykk. Derfor må du lære deg det du skal si og øve til det sitter, slik at du tørr å legge fra deg manuset så mye som mulig.

Tekstforfatter som holder et kurs

Hvordan holde kurs?

Det finnes imidlertid mennesker som trives så godt med å holde foredrag at de satser på en karriere som kursholder. Det betyr at vedkommende arrangerer kurs som andre mennesker kan delta på.

Generelt sett har et foredrag og et kurs mange fellestrekk. Den eneste forskjellen er egentlig lengden på dem. På skolen pleier et foredrag å være på maksimum 45 minutter, og i andre settinger kan det være dobbelt så langt. Et kurs varer derimot ofte i mange timer og det inneholder flere pauser.

Bortsett fra det består kursplanlegging ofte av de samme som prosessen det er å skrive et foredrag. Du må først finne ut hva du skal si på kurset, samt hvordan du kan få frem budskapet på en best mulig måte. Deretter må du øve deg på det du skal si.

Dersom du driver med kursplanlegging, kan det være lurt å organisere kursopplegget slik at det er mer enn bare snakking. Det er ingen god idé å legge opp til at du skal snakke kontinuerlig i 2 timer, for det blir fort kjedelig for begge parter. Finn en balanse mellom foredrag og aktivitet.

Fire personer som setter sammen brikker

Morsomme måter å presentere på

Med morsomme presentasjonsmåter mener vi at du må være kreativ med formidlingen. Det er ingen hemmelighet at du husker morsomme ting lenger, for det har du kanskje erfart selv også.

Et kurs trenger ikke å være bare deg som snakker og viser frem en PowerPoint-presentasjon. Lag kursdeltakerne løse et kryssord eller leke en lek. Vis dem det dårlige tankekartet du lagde helt i begynnelsen eller fremfør en liten del av kurset i form av sang eller dans.

Du trenger ikke være redd for å drite deg ut, for vi kan garantere deg at akkurat det er bare du som tenker på. Det er når du klarer å se forbi det at du har vunnet. For da vil du se at det kun er fantasien din som setter grenser for hvordan du kan presentere det du ønsker å formidle på kurset ditt.

Din Text logo

Vi hjelper deg med å skrive foredrag

Er du en skoleelev som har fått i oppgave å skrive et foredrag? Eller er du en foredragsholder som trenger hjelp til korrekturlesing av et foredrag som du skal fremføre i neste uke? Uansett hvilken beskrivelse som passer til deg, så har du kommet til riktig sted.

Vi i Din Text har mange års erfaring med ulike former for innholdsproduksjon. Det betyr at uansett hva foredraget ditt handler om, så kan vi hjelpe deg med å skrive det.

Det eneste du trenger å gjøre for å få hjelp til å skrive foredrag, er å sende oss en mail allerede i dag. Med utgangspunkt i din beskrivelse av prosjektet, så vil vi gi oss i kast med å skrive et foredrag som vil sikre deg ønsket resultat.