Hvordan skrive fort på tastatur?

Vi lever nå i en digital hverdag hvor det er viktig å kunne skrive raskt på tastaturet med høy nøyaktighet. Mange av oss lærte gjerne ikke touch-metoden på skolen, mens andre har glemt teknikken bort med tiden. 

Heldigvis er det aldri for sent å lære seg touch-metoden og behersker du denne skrivemåten kan du høste mange goder. Touch-metoden dreier seg om å skrive uten å se på tastaturet, men kun på skjermen. Slik unngår du feil og skriver raskere.

Vi skal gi deg noen gode tips og råd, slik at touch-metoden blir lettere. Vi har også et godt variert tilbud av skrivekurs, for de som vil få en grunnleggende og mer detaljert innføring i hvordan denne teknikken fungerer.

Mann som hopper over en hekk

Touch-metoden for nybegynnere

Skriver du vanligvis med én eller to fingre på tastaturet? Dette er svært lite effektivt måte å skrive på. Med touch-metoden bruker du alle ti fingre samtidig som du holder øynene på skjermen, ikke tastaturet. 

Start med å plassere hver pekefinger på J og F-tastene. De gjenværende fingrene skal plasseres i en horisontal linje, bortsett fra tommeltotten. Har du gjort rett, vil du dekke hele åtte taster og tommeltottene vil automatisk ligge på mellomromstasten.

Dokument og PC

Touch-metoden test

På nett finnes det mange gratis skrivetester. Disse kan brukes til å sjekke egne ferdigheter og måle nøyaktighet og hastighet. Mange tester lar deg også velge mellom forskjellige emner som teknologi, underholdning og sport, men det lønner seg å prøve et standard avsnitt.

Da får du prøver deg på ord og fraser du gjerne ikke har så mye kjennskap til fra før. Dette gir naturligvis et mer realistisk resultat. Men et favorittema kan være en fin måte å starte øvingen på for å komme i gang med teknikken.

Et kurs vil gi deg en bedre innføring i teknikken bak metoden. Her er det nemlig slik at enkelt fingre skal brukes på enkelte taster. Dette gir mindre belastning på skuldre og armer, samtidig som du vil skrive fortere med en høyere nøyaktighet.

Masseprodusert tekst

Øv på å skrive raskt

Ønsker du å øve deg på touch-metoden? Det er ingen hemmelighet at øvelse gjør mester, men det er også andre faktorer som kan spille inn på resultatet ditt. Ta en test før du øver deg, slik at du kan sammenligne resultatet etter hvert.

Når du øver, er det viktig å slappe av. Husk at ingen skal se testen du gjør og dårlig prestasjon gir ingen konsekvens. Når du slapper av og ikke overtenker, vil fingrene flyte letter på tastaturet.

Sørg for at du sitter komfortabelt. Det lønner seg å sitte ved et skrivebord, men du kan også sitte der du føler at du arbeider best. Sørg for at det ikke er noen distraksjoner rundt deg og skru mobilen på lydløs.

Det kan være fristende å se på tastaturet når du skriver og gjør en test. Men for å få mest mulig ut av øvingen, gjelder det holde øynene på skjermen. Husk at jo mer du øver, desto lettere blir det.

Din Text logo

Meld deg på vårt skrivekurs

Vil du lære deg å skrive på tastaturet med høy nøyaktighet og imponere med skrivehastigheten? Da kan vi i Din Text hjelpe deg. Våre skrivekurs gjør det enklere å få inn de rette teknikkene tidlig, slik at du lærer den ekte touch-metoden fra starten. 

Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat, og vi gir deg utfyllende informasjon om hvordan våre skrivekurs fungerer.

Vi har tilbud for alle aldre, nivå og ferdigheter. Med våre kurs blir du en ekspert på tastaturet.