Hvordan skrive godt på norsk?
Et godt språk er viktig for å kunne formidle det vi ønsker å si, og for å sikre at mottaker forstår det som formidles. Men hva er egentlig et godt norsk språk? Et velutviklet språk skal ikke bare være grammatisk korrekt. Andre elementer spiller også inn.
Skal du for eksempel skrive godt på norsk, må du ha kunnskap om mer enn grammatikk, tegnsetting og regler. Disse elementene danner riktignok basen for god kommunikasjon, men selve ordene vi bruker (og måten vi bruker dem på) er også av stor betydning.
Vi skal her dele noen gode råd og tips til deg som ønsker å skrive bedre tekster!
Formidlingsteknikk og valg av ord
Et godt norsk språk vil ofte være rikt på synonymer, formidlingsteknikker og virkemidler som gjør at budskapet kommuniseres på en mer effektfull måte.
Skriver du en tekst om treningstøy, kan det for eksempel være greit å bruke synonymer som «treningsklær», «sportstøy» og lignende i løpet av teksten. Dette gjør at teksten blir mindre repeterende.
Hvordan bli bedre til å skrive?
Dersom du ønsker å skrive godt på norsk, finnes det mange tips som kan bidra til at du klarer nettopp dette.
Her er noen forslag som kan komme til nytte enten du er student, toastmaster, bedriftseier eller forfatter.
Ta hensyn til sjanger
Hvordan du skriver godt, vil i stor grad avhenge av hvilken type tekst og hvilket tema du skriver om. Ved å tenke over hva du skal skrive, kan du også finne gode tips for den aktuelle sjangeren.
Du ville for eksempel ikke ha skrevet en barnebok, forskningsartikkel, reklameannonse og krimbok på samme måte. Videre skal vi derfor kun gi deg noen generelle tips som kan forbedre skriveøkten.
Lag en mal
Før du for alvor setter i gang med skrivingen, kan det være lurt å lage strukturere en mal som du skal følge. Dette vil ofte gjøre teksten mer strukturert og oversiktlig.
Begynn for eksempel med å lage overskriftene, eller skriv ned stikkord for hva teksten skal inneholde. Ofte vil dette forenkle skriveprosessen vesentlig!
Vær rutinert
Enten du skal skrive en masteroppgave eller en artikkel i jobbsammenheng, kan det være vanskelig å komme i gang. Det kan kanskje være fristende å utsette skrivingen til inspirasjonen på magisk vis skal dukke opp.
Istedenfor kan det være lurt å ha faste rutiner for når du skal skrive. Har du ikke en tidsfrist? Lag gjerne en egen deadline for å motivere deg selv. Sett av noen timer per dag eller uke, og bestem deg for å jobbe med teksten i det aktuelle tidsrommet.
Start med et utkast
Mange henger seg opp i små detaljer, noe som kan bremse skriveprosessen betraktelig. Vårt råd er å ikke være for streng med seg selv.
Husk at det kan være lurt å skrive et utkast først. Grammatikken og formuleringene trenger derfor ikke å være perfekt i første omgang. Skriv etter hvert som du kommer på ting, og gå heller over teksten i etterkant.
Les mye og la deg inspirere av eksisterende litteratur
Det sies at jo mer tekst du leser og skriver, desto flinkere blir du til å skrive egne tekster. Og akkurat dette tror vi det er mye sannhet i!
Ved å lese bøker og annen litteratur, kan du blant annet utvide vokabularet ditt. Søk gjerne også opp synonymer mens du skriver. Adjektiver kan også gjøre språket mer levende og spennende, men her vil igjen sjanger ha mye å si.
Vær kortfattet om du har mulighet til det
Dersom du kan formidle et budskap ved hjelp av få ord, så er det lurt å gjøre nettopp det. Ikke gjør teksten din unødvendig komplisert og langdryg. Dette vil bare bidra til at teksten blir tyngre å lese.
I informative tekster er det alltid en fordel å være presis og konkret. Her lønner det seg å skrive kortfattet, slik at informasjonen kommer tydelig frem.
Samtidig vil sjangeren igjen ha litt å si. I en roman kan du gjerne bruke et levende språk med gode skildringer, da dette kan bidra til å dra leseren inn i handlingen.
Skriv med målgruppen i bakhodet
En tekst bør alltid skrives med den som skal lese teksten i bakhodet. På den måten kan du forsikre deg om at innholdet formidles mest mulig effektivt.
Skal et barn lese teksten? Eller kanskje en forsker? Du bør uansett møte leseren med et språk vedkommende forstår og kan relatere seg til.
Bruk stavekontroll i tekstdokumentet og korrekturles teksten
Skrivefeil og grammatikk er også viktig å ha kontroll på dersom du skal skrive godt norsk. Små «skriveleif» kan skje den beste, men disse kan heldigvis unngås om du bruker stavekontroll i dokumentet.
Word og lignende tekstredigeringsprogrammer har gode løsninger på dette området. Når du er ferdig å lese teksten er det også lurt å gå gjennom den for å fange opp eventuelle feil stavekontrollen ikke oppdaget.
Aller best er det å la noen andre korrekturlese teksten for deg. Det kan nemlig være vanskelig å oppdage sine egne feil.
Det å skrive godt norsk er spesielt viktig innen markedsføring
Tekst, språk og kommunikasjon er en sentral del av markedsføringen for de fleste bedrifter. Enten du skriver annonsetekster, pressemeldinger eller snakker med kunden direkte er et godt språk avgjørende.
Er språket dårlig, risikerer du at bedriftens merkevare ikke blir tatt seriøst. Det kan også bli utfordrende å formidle budskapet, enten det er snakk om tradisjonell eller online markedsføring.
Et godt språk gjør det lettere for mottaker å forstå innholdet du formidler. Dagens forbrukere blir konstant eksponert for reklame, og vil ikke sette av tid til å tolke meningen med budskapet ditt. Godt språk sikrer både troverdighet og kunderelasjoner.
Motta skrivehjelp
Det er lett å si at «jo mer du skriver, desto bedre blir du». Men du trenger ofte et godt utgangspunkt for å kunne bli skikkelig god. Det kan også være vanskelig å luke ut feil bruk av ord, skrivefeil og dårlige formuleringer på egen hånd.
Om du står fast, er det imidlertid ingen grunn til panikk. Din Text hjelper deg med all slags tekst, inkludert artikler, dikt, søknader, taler, oversettelser og undertekst.
Kontakt oss i dag for skrivehjelp eller korrekturlesing!