Påvirkere

Påvirkere er personer vi kan se både på TV og i aviser, og de har også en sterk tilstedeværelse på nett og sosiale medier. Men hva i alle dager er en påvirker, og hvordan ser en typisk arbeidshverdag ut for influencere?

Enten du selv drømmer om å bli en påvirker, eller bare ønsker å lære mer om dem, bør du lese videre. Vi skal her forklare deg hva påvirkere er og hva slags rolle de har i samfunnet. Vi skal også se på hvordan arbeidsdagen deres ser ut, og hvordan man blir influencer.

Forstørrelsesglass

Hva er påvirkere eller influencere?

Påvirkere er opinionsledere, altså personer som har innflytelse på andre menneskers beslutninger og holdninger. Påvirkere omtales ofte også som «influensere», etter det engelske uttrykket «influence» som betyr «påvirke».

Siden påvirkere har evnen til å påvirke målgruppens holdninger eller valg, er de også viktige mellomledd i mange bedrifters markedsføring. En bedrift som selger fiskesneller, kan for eksempel få en influenser innen jakt og fiske til å omtale produktet med positivt fortegn.

Person som arbeider på PC

Hva slags rolle har påvirkere i samfunnet?

Påvirkere har evnen til å informere, provosere, påvirke og skape engasjement. Mange av dem er viktige bidragsytere som setter viktige samfunnsdebatter på dagsordenen, enten det handler om miljø eller utseendepress.

Det er imidlertid også mange påvirkere som får kritikk for sin mangel på ansvarsforståelse. Et eksempel er unge influencere som fremmer bruk av kosmetiske inngrep eller slanking, noe som kan påvirke sårbare seere/lesere.

En person som sitter på en høy bok og leser en annen bok

Hva gjør påvirkere?

Påvirkere benytter seg i de fleste tilfeller av sosiale medier, blogger eller videodelingstjenester som YouTube for å nå ut til målgruppen. Både Instagram, Facebook, TikTok og andre plattformer benyttes hyppig.

For noen år siden var det mest vanlig at påvirkere kommuniserte med følgerne sine gjennom en egen blogg. De siste årene har det imidlertid blitt veldig vanlig at influensere i stadig større grad bruker sosiale medier som kommunikasjonsplattform. 

Påvirkere vil som regel dele tekstinnlegg, bilder og videoer når de skal kommunisere med målgruppen. Mange av de mest kjente påvirkerne dukker ofte opp på TV og i egne serier, som for eksempel «Bloggerne» på TV 2.

Ei dame som opplyser

Hvem kan jobbe som påvirkere?

I prinsippet kan hvem som helst jobbe som påvirker, men det er ikke gitt at du lykkes. For å bli en kjemt påvirker med stor innflytelse, er det gjerne et «krav» at man har en it-faktor.

Noen blir kjent fordi de har spesielle egenskaper eller er dyktige i noe, mens andre blir et forbilde for andre på grunn av utseende eller lignende faktorer. Det finnes også mange påvirkere som er kjent fordi de har sterke meninger.

Uavhengig av hva som gjør deg kjent, er det en fordel om du er god til å skrive og formulere deg. Vi har en egen guide om hvordan du blir god til å skrive. Ta gjerne en kikk på denne! 

Hvordan blir man en influencer?

De som drømmer om å bli påvirkere, kan for eksempel starte med å dele blogginnlegg. Start gjerne opp en blogg i WordPress eller lignende, noe som er tilnærmet gratis. 

Det er også viktig å eksponere innholdet man deler mest mulig, Ta i bruk sosiale medier, gjesteblogginnlegg på andres blogger og få budskapet ditt ut til flest mulig.

Din Text logo

Trenger du tekst til blogg eller sosiale medier?

Påvirkere er personer med stor innflytelse på målgruppen sin, og lever gjerne av å dele tekst, video eller bilder på blogg og sosiale medier. 

Dersom du ønsker å lykkes som påvirker, er tekst et av dine viktigste redskaper. Synes du det er vanskelig å skrive bra, eller ønsker du kanskje at noen ser gjennom tekstene dine? Da kan Din Text hjelpe deg. 

Vi kan skrive blogginnlegg fra bunnen av, eller sørge for at dine egne tekster blir best mulig. Kontakt oss i dag og motta 500 ord gratis!