Sende inn tekst til forlag

Har du lyst til å sende inn tekst til forlag? Det er du ikke alene om, og derfor kan det være lurt å jobbe hardt for å gjøre drømmen til virkelighet. I beste fall kan det jo ende med utgivelse av manuset ditt!

Alle som sender inn teksten sin til et forlag har samme drøm. De har lyst til å gi ut teksten, slik at andre folk får muligheten til å lese den. Det er noe et forlag kan hjelpe deg med. Men det er ikke en selvfølge at du får ja på første forsøk. Du må nok belage deg på mange avslag først.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan gi en bok. Er det et spesifikt forlag som er bedre enn de andre, og er norske forlag det eneste alternativet? Er det noe som bør legges ved når manuset sendes til et forlag? Hvis du vil vite svaret på disse spørsmålene, så bør du lese videre!

Forstørrelsesglass med et øye: Hva er ord med dobbel betydning?

Hvilket forlag skal jeg velge?

I forlagsbransjen er det mange forlag av ulik størrelse. Det betyr også at du har ganske mange å velge mellom. Som forfatterspire er det fort gjort å bli litt overivrig og gå for det første forlaget som viser interesse, men det kan faktisk være lurt å ha litt is i magen. 

Når du sender inn manus til et forlag, så er det vanlig å sende det til flere samtidig. Men er det noen forlag som er bedre å velge enn andre? Hvis du drømmer om å bli forfatter, så vet du antageligvis at Aschehoug, Cappelen Damm og Gyldendal er tre av de største forlagene i Norge.

Hvis du skriver du skriver en bok som kan passe i deres stall, så bør du definitivt sende manuset ditt til dem. Grunnen til det er at disse tre forlagene er tilknyttet forskjellige bokhandelkjeder, og det vil automatisk gi deg sjansen til å få boken din ut i butikkhyllene, uten at du trenger å gjøre så mye selv.

Du har også et annet alternativ. Det er et alternativ som vil sørge for å spare deg litt penger, og det er å gi ut boken på ditt eget forlag. Da har du også muligheten til å gi ut oppfølgeren så lett som bare det!

Forstørrelsesglass

Er norske forlag eneste alternativ?

Er norske forlag det eneste alternativet for norske forfattere? Det er det ikke, men hvis du er bosatt i Norge, så er norske forlag den enkleste veien inn på markedet. Men det kan hende at forlaget ditt synes at manuset ditt er så bra at de tror det ville solgt godt i utlandet.

Da kan det være aktuelt for forfatteren og forlaget å inngå en agentavtale. Det betyr at forlaget får rollen som forfatterens agent i møte med forlag basert i utlandet. Da vil forlaget ditt stå for eventuelle forhandler med utenlandske forlag.

Fire personer som setter sammen brikker

Følgebrev til forlag

Når du sender inn manus til forlag, så må du også huske å legge ved et følgebrev. Dette er et brev som skal inneholde en introduksjon av prosjektet ditt, samt litt informasjon om forfatteren. Deg selv, med andre ord.

Det er ikke obligatorisk å legge ved et følgebrev, men det vil definitivt være med å gi et godt inntrykk av deg som person.

Din Text logo: Motta skrivehjelp om du vil unngå forvirring på grunn av ord med dobbel betydning

Få hjelp til språkvask før du sender teksten

Har du skrevet en tekst som du vurderer å sende inn til et forlag? Da kan det være lurt å gjøre en språkvask av teksten din først. Vi lover at det er ikke noe du kommer til å angre på!

En språkvask går ut på å rydde opp i tekstens språk. Det er noe som vil gjøre teksten din enda bedre enn den allerede er. Vi mener naturligvis ikke at teksten din er dårlig, men det er fort gjort å se seg blind på sin egen tekst. Derfor bør du la en utenforstående se over teksten din før du sender den inn.

Trenger du hjelp til språkvask av teksten din? Ta kontakt med Din Text i dag!