Sirkulær kommunikasjon

Sirkulær kommunikasjon er en type kommunikasjon. Det er et begrep som høres litt komplisert ut, men det er enklere enn det ser ut til å være. Dette er et begrep som det er mye enklere å forstå betydningen av ved å fokusere på å definere ordene hver for seg.

Denne kommunikasjonsformen innebærer mer enn bare ord. Sirkulær kommunikasjon handler altså om alt som kan påvirke selve kommunikasjonsprosessen.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på sirkulær kommunikasjon. Vi skal også se på forskjellene mellom lineær kommunikasjon og sirkulær kommunikasjon. I tillegg skal vi finne ut hva sirkulært samspill i kommunikasjon går ut på. Synes du at dette høres interessant ut? Les videre da vel!

Forstørrelsesglass

Hva er sirkulær kommunikasjon?

Som nevnt er det enklere å fokusere på et ord om gangen når vi skal definere dette begrepet. Derfor velger vi å gjøre det her. Sirkulær kommunikasjon består altså av to ord.

Det første ordet er sirkulært, og det ligner på substantivet sirkel. Grunnen til det er at sirkulært faktisk er adjektivs formen av dette ordet, så ordet sirkulært betyr altså at noe beveger seg i sirkel.

Det andre ordet er kommunikasjon. Det er et begrep som forteller oss at det er to eller flere personer som snakker sammen. En kommunikasjon er avhengig av at det er to eller flere til stede i situasjonen.

Sirkulær kommunikasjon har fellestrekk til toveiskommunikasjon, men i en sirkulær kommunikasjon stilles de involverte partene til ansvar for resultatet av kommunikasjonen i mye større grad. I en sirkulær kommunikasjon er det ikke den ene parten som har mer ansvar enn den andre.

Dokument som ligger på en PC

Lineær og sirkulær kommunikasjon sammenligning

Lineær kommunikasjon og sirkulær kommunikasjon er to forskjellige kommunikasjonsformer. Det er to kommunikasjonsmåter, men de fungerer på to forskjellige måter. Disse kommunikasjonsmåtene er altså ganske ulike.

Vi kan begynne med sirkulær kommunikasjon, siden vi har sett på det ovenfor. I denne kommunikasjonsmåten er det flere parter involvert, og det legges vekt på absolutt alle former for kommunikasjon. Det inkluderer både det som vil sagt og hvordan partene oppfører seg.

Lineær kommunikasjon er en kommunikasjonsmåte som er veldig ‘’rett frem’’. Mens sirkulær kommunikasjon er en kommunikasjon som beveger seg rundt i ring, så er lineær kommunikasjon en lineær kommunikasjonsprosess.

I neste avsnitt vil vi gi et visuelt bilde på sirkulær kommunikasjon. Det kan vi også gjøre når det gjelder lineær kommunikasjon, for denne kommunikasjonsformen er en forlenget versjon av prosessmodellen.

Skribenter som poserer ved siden av hverandre med en PC i hånda

Sirkulært samspill i kommunikasjon

Kommunikasjon er språklig samspill mellom to eller parter. Men for å forklare et sirkulært samspill tar vi vanligvis utgangspunkt i at det er to parter involvert i kommunikasjonsprosessen.

Når det gjelder kommunikasjon, så kan dette gjøres både skriftlig og muntlig. Disse kommunikasjonsformene har mange fellesnevnere, og en av dem er at det er mulig å kommunisere på forskjellige måter uansett hvilken kommunikasjonsmetode du bruker.

Den beste måten å forklare hva sirkulært samspill i kommunikasjon går ut på, er å ta utgangspunkt i et eksempel. Det vil gi deg et bilde i hodet, og det kan gjøre det enklere å forstå hva som foregår. Her er et eksempel på sirkulært samspill i kommunikasjon:

Bodil har en 14 år gammel datter, og hun prøver å få datteren til å hjelpe seg med litt husarbeid. Datteren har ignorert bønnene hennes hele dagen, og det gjør Bodil frustrert. Det ender med at hun roper til datteren, og datterens respons er å holde seg for ørene. Det gjør Bodil enda mer frustrert.

Sirkulært samspill i kommunikasjon trenger naturligvis ikke å inkludere en konflikt, men det gjør vårt eksempel.

Din Text logo

Motta 500 ord gratis

Trenger du hjelp til sirkulær kommunikasjon? Da trenger du ikke å bekymre deg lenger, for det er noe vi i Din Gruppen kan hjelpe deg med!

Din Gruppen består av forskjellige merkevarer, og en av disse merkevarene er Din Text. Denne merkevaren inneholder et profesjonelt tekstforfatterteam som har mange års erfaring med innholdsproduksjon. I tillegg har flere av oss studert kommunikasjon, så dette er noe vi kan!

Vår erfaring alene er en god grunn til å la oss hjelpe deg, men hos oss får du også muligheten til å motta 500 ord gratis dersom dette er første gangen du benytter deg av våre tjenester. I tillegg er dette et helt uforpliktende, så det er helt og holdent opp til deg å bestemme hva som skjer etterpå.

Har du lyst til å motta 500 ord gratis fra oss? Det eneste du trenger å gjøre for at det skal skje, er å trykke på knappen nedenfor.