Skrive barnebok? Slik går du frem
Mange forfattere (og forfatterspirer) drømmer om å skrive sin egen barnebok. Det er imidlertid viktig å ha en god dose tålmodighet og forståelse for hva som engasjerer både barn og foreldre. Husk at barna ofte er veldig ærlige kritikere!
Her ser vi nærmere på hvordan du kan skrive din egen barnebok, og deler noen nyttige tips.
1. Bestem deg for sjanger
Noe av det første du bør gjøre når du skal skrive en barnebok, er å tenke over sjanger. Skal du skrive en pedagogisk faktabok, der barnet lærer noe? Eller ønsker du kanskje å skrive fantasifull og spennende skjønnlitteratur?
Det finnes mange muligheter. Blant de yngste barna er nok oppdiktede fortellinger hakket mer populært enn faktabøker. Men selv en faktabok kan gjøre engasjerende – for eksempel gjennom fargerike bilder og morsomme beskrivelser.
2. Hvem er målgruppen?
I starten av prosessen er det også viktig å tenke over hvem som er målgruppen din. Tenk blant annet over hvilken aldersgruppe du skal nå ut til. Skal du skrive for barn i 2–3 årsalderen, bruker du naturlig nok et enklere språk enn i bøker for litt større barn.
I bøker for de aller minste er det også vanlig å bruke mange visuelle illustrasjoner. I mange tilfeller er det forholdsvis lite tekst og mange bilder. Dersom du skal skrive en barnebok for litt eldre barn, kan du øke mengden tekst.
Glem heller ikke at barnas foreldre ofte er en del av målgruppen din. Selve karakterene og fortellingen skal appellere til barn, men tema og fortellermåte bør også appellere til de som skal kjøpe boken til barnet sitt.
Husk at foreldrene som regel er de som velger ut og kjøper boken – i hvert fall når det er snakk om småbarn.
3. Sett deg inn i hva som interesserer barna
Så snart du vet hvem målgruppen din er, gjelder det å tenke over hva som opptar barn i den aktuelle aldersgruppen. Om du har mulighet til det, kan du gjerne tilbringe litt tid med barn i målgruppen før du går videre.
Om du allerede har en idé om hva du skal skrive om, kan du da få et innblikk i hva barna synes om temaet. Dersom du ikke har tenkt ut et tema, vil kanskje barna gi deg noen nye, spennende idéer.
4. Skriveprosessen
Den kanskje mest utfordrende delen ved det å skrive en barnebok, er kanskje nettopp det å skrive den. Du bør blant annet ha en skrivestil som appellerer til barna i målgruppen. Det kan være lurt å unngå lange, tungleste setninger og avanserte ord.
Vær klar og tydelig, og husk at kronglete metaforer og beskrivelser kan forvirre de yngste blant oss. Et annet tips er å velge synsvinkel med omhu. Unngå gjerne å skrive i førstepersons synsvinkel om du skriver for små barn, og skriv heller i tredje person.
Om du er veldig usikker på hvordan du skal skrive, kan det være gunstig å ta et skrivekurs. Der kan du lære mange nyttige tips og triks.
5. Ikke glem magien når du skal skrive barnebok
Bøker for barn inneholder ofte en god dose magi, noe som kan bidra til at barna kan fantasere og drømme seg bort.
En av våre mest folkekjære barneforfattere, Elsa Beskow, skrev for eksempel en fortelling om en flyvende trestokk som viser seg å være drage («Reisen til landet: Det var en gang»). Selv om trestokker strengt tatt ikke kan fly, er det en morsom tanke for de minste.
6. Husk illustrasjoner
Når du skal skrive barnebok er det også lurt å huske illustrasjoner og bilder. Dette er noe du kan få hjelp til av profesjonelle illustratører, men du kan selvfølgelig også lage dine egne bilder.
Nok en gang er det viktig å ha målgruppen i bakhodet. Små barn er for eksempel veldig glad i sterke farger. Det er også en fordel om illustrasjonene viser fortellingen i bilder, og er mest mulig relevant for fortellingen.
7. Ikke glem korrektur
Så snart du har et utkast til boken din, er det lurt å la noen se over den språklige delen. Skal du sende boken til et forlag, er det viktig at den er fri for grammatikk- eller skrivefeil. Og det gjelder for så vidt om du skal gi deg ut gjennom selvpublikasjon, også.
Om det er skrivefeil i boken vil den gi et lite profesjonelt uttrykk. Det er ikke sikkert barna bryr seg om dette, men det er uansett viktig å sørge for at resultatet er noe du kan være stolt over.
Motta skrivehjelp eller språkvask
Planlegger du å skrive barnebok, men trenger litt drahjelp? Eller har du kanskje skrevet et utkast til boken, og ønsker hjelp med korrektur? Din Text hjelper deg! Våre tekstforfattere kan skrive barnefortellinger fra bunnen av, og kan dessuten bistå med språkvask.
Sørg for at barneboken din blir best mulig før den gis ut, slik at den appellerer til både barna og deres foreldre.
Kontakt oss i dag for hjelp!