Skrive bok? Tips og triks!
Planlegger du å skrive bok, men er litt usikker på hvordan du går frem? Skriveprosessen kan fort bli tung og tidkrevende om du ikke har lagt en plan på forhånd. Heldigvis finnes det noen enkle tips og triks som kan effektivisere og forenkle prosessen.
Her er en oversikt!
Jeg har lyst til å skrive en bok – hvordan komme i gang?
Det kanskje vanskeligste ved å skrive en bok, er å komme i gang. Dersom man er usikker på hvordan man skriver en bok, er det fort gjort å utsette skriveplanene i det uendelige. Trikset er å jobbe systematisk, og å ha en plan.
La oss se nærmere på hvordan du kommer deg gjennom startfasen av skriveprosjektet.
1. Finn ut hva du vil skrive om
Det aller første du bør tenke over, er hva du vil skrive om. Dette er kanskje åpenbart, men fortsatt viktig. Utfordringen er kanskje å finne en god og unik bokidé. Hva kan du skrive om, som ikke allerede finnes mange lignende bøker om?
Konkretiser temaet, enten det er snakk om en kokebok, krimhistorie, en faktabok om blomster eller noe helt annet. Finn også din egen vri. Det finnes for eksempel mange bøker om blomster, men kanskje din videreformidler informasjonen på en original måte?
2. Tenk over hvem målgruppen din er
Innledningsvis er det også viktig å tenke over hvem du skal skrive boken for. Er det barn, unge voksne, fagfolk eller kanskje eldre? Dette er viktig å ha i bakhodet, slik at språk, billedbruk og andre elementer tilpasses målgruppen.
Skal du for eksempel skrive en bok om blomster for barn, bør du kanskje ha kort og enkel tekst uten vanskelige faguttrykk. Samtidig kan det være lurt å ha mange illustrasjoner eller bilder. Er boken derimot for fagfolk, vil naturligvis boken se helt annerledes ut.
3. Sett klare mål for skrivingen
I planleggingsfasen bør du også sette klare tidsfrister og mål for eget skrivearbeid. Når skal første kapittel være ferdig? Og første utkast av den komplette boken? Ved å ha datoer å forholde seg til, kan du unngå at bokprosjektet forblir en drøm.
Det å skrive en bok kan kreve en del selvdisiplin og struktur i hverdagen. Bestem deg gjerne for at du skal skrive i et gitt tidsrom, som for eksempel onsdager mellom 08.00 og 12.00.
Tips til deg som skal skrive bok
Når du først er i gang med skrivingen, er mye gjort! Samtidig er det visse fallgruver du bør prøve å unngå. Her er noen tips til deg som skal skrive bok, enten det er en barnebok eller faglitteratur:
- Vær åpen for kritikk
- Sett et budsjett
- Ikke glem backup (gjør det til en vane å lagre teksten du skriver underveis!)
- Husk å ta pauser
- Unngå å forhaste deg
- Be om skrivehjelp dersom du står fast
- Fortell om bokprosjektet ditt på sosiale medier og til folk du møter (kanskje de blir fremtidige kunder?)
- Vurder hvorvidt selvpublisering eller forlag passer deg best
- Ikke gi opp!
Motta hjelp til å skrive bok
Skal du skrive en bok, men står litt fast? Eller har du kanskje skrevet et manuskript som er klart, men er usikker på grammatikk og skrivefeil? Da er det fint å få hjelp av erfarne tekstforfattere.
Din Text hjelper deg trygt gjennom prosessen fra A til Å. Vi tilbyr både språkvask og skrivehjelp til forfatterspirer.