Skrive filmmanus

Skal du lage en reklamefilm eller animasjonsfilm? Da trenger du et velskrevet filmmanus. Det er manuset som former budskapet og sørger for riktig formidling.

Uansett hvilken type film du skal lage, trenger du et solid filmmanus å ta utgangspunkt i. Her skal filmen beskrives i detalj, slik at alle medvirkere får et klart bilde av hvordan sluttresultatet skal se ut.

Et filmmanus tar for seg alt fra stemming, sted, handling, dialog, følelser og budskap. Dette er oppskriften til filmen, og alle vet at en nøye forklart oppskrift gir de beste resultatene.

For å produsere et godt filmmanus, må du ta hensyn til retningslinjer så vel som målgruppe. Ønsker du en effektfull film som treffer målgruppen? Da kan vi hjelpe deg med et målrettet manus som formidler budskapet på best mulig vis.

Forstørrelsesglass

Hva er et manus?

Et manus forklare handling, replikker og hva som skjer i en film. Ordet manus kan også benyttes i andre forbindelser, som i taler og foredrag, men i denne tekster tar vi for oss filmmanus.

I et filmmanus planlegger du alt som skal skje i filmen, ned til hver minste detalj. Det skal ikke bare skrives ned replikker, men også legges vekt formidlingsteknikker, følelser og stemning.

Et manus er like viktig i store spillefilmer, som i korte animasjonsfilmer og reklamefilmer. Det er nemlig her regissør og andre medvirkere får et bilde av hvordan budskapet skal formidles og hvilken effekt det skal ha.

Et velskrevet manus vil også være skrevet direkte til målgruppen og mottakeren. Du kan forme filmens effekt, ved å bruke de rette formidlingsteknikkene og det rette språket.

Mappe som inneholder manus

Manuskript eksempel

Har du aldri skrevet et manuskript før? Da lønner det seg å se på eksempler. Dette vil gi deg en god indikasjon på hvordan et filmmanus skal se ut, og det finnes mange eksempler tilgjengelig på nett.

Selve innholdet deles inn i tre hovedkategorier, samt en forside. Handling, sceneoverskrifter og dialog. Handlingen skal skrives i små bokstaver og beskriver all dialog, alt mottakeren skal se og alt mottakeren skal høre.

Dialogen skal deles opp etter karakter, og helst skal det være god plass i marginen slik at skuespillere eller dubbere får anledning til å legge inn egne notater. Stikkord som «off screen» brukes dersom karakteren ikke er synlig i bildet, men kan høres. 

Sceneoverskrifter forklarer i detalj hvor og når scenen finner sted. Er handling ute? (EXT) Inne? (INT), er det DAG eller NATT? Fortsetter scenen rett etter den forrige? (CONT). Det er mange uttrykk som benyttes i profesjonelle manuskript.

Plakat og pil

Slik kan du skrive dramatikk som fenger

Dramatikk trenger ikke å være vanskelig, så lenge du kjenner målgruppen godt. Dramatikken er selve handlingen i filmen, og det er gjennom dialog at handlingen blir fremmet.

Hvem skal filmen appellere til? Hva ønsker du å fortelle dem? Budskapet i filmen må formes etter seerne, dette er spesielt viktig om du skal lage en reklamefilm eller en animasjonsfilm for bedriften.

For at mottakeren skal kunne forstå budskapet og det du prøver å formidle, må selve dialogen og replikkene være målrettet. Mottakeren skal enkelt kunne forstå hva du prøver å si, og helst skal dialogen fenge og engasjere dem – dette skjer gjennom strategisk innhold. 

Språklige virkemidler, et ordforråd målgruppen kan relatere til, og en passende formidlingsevne er viktig her. Du kan sikre at budskapet fenger, gjennom en målrettet dialog og handling som er skrevet på målgruppens eget språk.

Din Text logo

Motta hjelp til å skrive filmmanus

Hvor godt filmen presterer og hvilken effekt den vil ha på seerne, kommer helt an på hvor godt utgangspunkt filmmanuset har. I manuset beskriver du alt fra ren dialog og budskap, til stemning, følelser, formidling og sted. 

Vil du gi filmen din det beste utgangspunktet og gode sjanser for å skape suksess? Da kan vi i Din Text hjelpe deg. Vi bistår gjerne med utforming og skriving manus, slik at du får et filmmanus som er skreddersydd etter budskapet og for målgruppen. 

Vi kan hjelpe med alle typer filmmanus, fra informasjonsvideoer, animasjonsfilmer og reklamefilmer. Vi jobber daglig med forskjellige målgrupper og bransjer, og vi vet hvilke retningslinjer som må følges for å skape et profesjonelt filmmanus med effekt.

Enten du trenger et filmmanus skrevet fra bunnen av, eller ønsker språkvask for å sikre riktig formidlingsevne – Din Text står klar til å hjelpe. Ta kontakt med oss i dag. Akkurat nå får du de første 500 ordene helt gratis og uforpliktende.