Skrive tilbud til kunde 

Å skrive et overbevisende tilbud til en potensiell kunde, er en viktig ferdighet for enhver bedrift. Et godt utformet tilbud kan være nøkkelen til å sikre nye avtaler og bygge sterke kunderelasjoner. Men hvordan bør du egentlig skrive tilbud til en kunde? 

Tekst er noe av det mest utfordrende ved å starte en bedrift. Du trenger tekst på hjemmesiden, i e-poster, i markedsmateriell og ikke minst i tilbud. I denne artikkelen skal vi utforske noen viktige trinn og beste praksis for å skrive et effektivt tilbud til kunde. 

Barnefortelling som ligger på PC: Slik kan du skrive din barnebok

Forstå kundens behov 

Før du begynner å skrive tilbudet, er det avgjørende å forstå kundens behov grundig. Dette krever godt forarbeid og kommunikasjon. Still spørsmål, hold møter og vær sikker på at du har en klar forståelse av hva kunden ønsker å oppnå.   

Jo bedre du forstår kundens behov, desto mer tilpasset og relevant kan tilbudet ditt være. Mange baserer sine tilbud på antagelser. Ofte er disse antagelsene det senderen av tilbudet selv tenker og mener. Du må finne ut av hva mottakeren tenker og mener.  

Motta tekst som er tilpasset nordisk e-handel

Organisering og struktur 

En godt organisert og strukturert tilbud gir et positivt inntrykk av din profesjonalitet og oppmerksomhet rundt detaljer. Start med en oversikt som inkluderer en tittel, ditt selskaps navn og kontaktinformasjon. Deretter kan du inkludere en kort innledning som oppsummerer hovedpoengene i tilbudet.  

Videre bør du presentere kundens behov og krav tydelig. Dette viser at du har lyttet nøye og forstår deres situasjon. Etter dette kan du beskrive hvordan dine produkter eller tjenester kan møte disse behovene. Bruk klart språk, og unngå for tekniske detaljer som kan forvirre kunden. 

Samarbeid mellom flere personer

Tydelig fremheving av verdi  

En av de mest kritiske delene av et tilbud, er å presentere tydelig verdi. Fortell kunden hva som gjør ditt tilbud unikt, og hvorfor de bør velge deg fremfor konkurrentene. Dette kan inkludere fordeler som kostnadsbesparelser, kvalitet, pålitelighet, erfaring eller spesialisert ekspertise.  

Bruk eksempler, case-studier eller referanser for å underbygge dine påstander. Jo mer troverdige bevis du kan presentere, desto mer overbevisende vil tilbudet være. Sett deg i kundens sko: Hva hadde fått deg til å kjøpe akkurat din tjeneste? 

Sjekkliste

Prising og betingelser 

Prisingen er en viktig del av ethvert tilbud. Vær transparent og tydelig om prisen dine produkter eller tjenester. Dette inkluderer også eventuelle rabatter eller spesialtilbud som du kan tilby. Det er viktig å være ærlig om kostnadene og eventuelle skjulte gebyrer som kan påvirke kundens beslutning.  

I tillegg bør du inkludere betingelsene for avtalen, inkludert betalingsbetingelser, leveringstidspunkter og garantier. Tydelige betingelser bidrar til å unngå misforståelser senere i forholdet. 

En person som ser i en kikkert

Call to action 

Avslutt tilbudet med en tydelig «call to action» (handlingsoppfordring). Oppfordre kunden til å ta kontakt, avtale et møte eller signere avtalen. Gi all nødvendig kontaktinformasjon, og vær tilgjengelig for å svare på eventuelle spørsmål eller bekymringer.  

En call to action må være tydelig. Hva er det du ønsker at kunden skal gjøre når de har lest tilbudet? Kom opp med en så kort, men tydelig, replikk som mulig. Eksempelvis er ikke «kjøp våre tjenester for å gjøre nettsidene dine finere» en særlig god call to action. Et bedre eksempel er «forbedre nettsidene dine!». 

Forstørrelsesglass

Korrekturlesing og revisjon 

Før du sender tilbudet til kunden, bør du korrekturlese det grundig. Se etter feil i grammatikk, rettskrivning og formatering. Et rotete eller uforståelig tilbud kan sende et dårlig inntrykk og føre til at kunden velger en annen leverandør.  

Det koster så lite å sende tilbudet til en kollega eller en tjeneste som Din Språkvask. Det er i hvert fall mye dyrere om kundene dine sier nei til tilbudet grunnet språket. Selv bare et par utydelige formuleringer kan koste deg en hel kontrakt faktisk.  

Oppfølging 

Etter at tilbudet er sendt, er oppfølgingsprosessen kritisk. Gi kunden tid til å vurdere tilbudet, og følg deretter opp for å svare på spørsmål og diskutere eventuelle endringer eller tilpasninger som kreves.   

Dette viser ditt engasjement for deres suksess. Det kan hjelpe med å styrke tilliten mellom deg og kunden. Jevnlig kommunikasjon er helt essensielt, og ikke minst undervurdert, innenfor salg. Mange gir opp kundene sine når de avslutter kommunikasjonen. Ikke la det være deg! 

Avtale mellom to parter

Skriv et vellykket tilbud til kunde! 

Å skrive et vellykket tilbud til kunde, er en kombinasjon av å forstå kundens behov, presentere tydelig verdi, være ærlig om priser og betingelser, og å ha en profesjonell og organisert struktur.   

Med nøye planlegging, kan du øke sjansene for å vinne nye forretningsmuligheter og bygge sterkere forhold til kundene dine. Trenger du hjelp til å skrive tilbud til kunde? Ta kontakt med oss i dag da vel!