Skriveøvelser – tips til deg som vil skrive bedre

Med enkle skriveøvelser kan du finpusse på skriveferdighetene dine. De fleste har potensial til å bli bedre forfattere, enten det er på hobbybasis eller profesjonelt. Få våre beste skrivetips, her!

Det finnes en rekke skriveøvelser som benyttes både av erfarne og uerfarne skribenter. Det å kunne skrive en god tekst øker sjansen for at budskapet ditt når mer effektivt ut til mottaker.

Både formuleringsevne, evnen til rettskriving og grammatiske kunnskaper kan heldigvis trenes opp! Du kan også lære deg å skrive mer raskt og effektivt på tastatur. Vi skal nå se nærmere på noen enkle og nyttige skriveøvelser!

Tekstforfatter som skriver på tastatur

Fem enkle skriveøvelser på tastatur

Det å kunne skrive raskt og effektivt på tastatur er en stor fordel, spesielt om du skriver mye. Dette fordi du vil kunne skrive mer på kortere tid, noe som er spesielt nyttig om du skal overholde deadlines.

Det å bli god til å skrive på tastatur kan kreve en del øving. Begynn gjerne i det små, og avanser etter hvert som du blir mer trygg på tastaturet.

Her er fem skriveøvelser du kan gjøre på tastatur:

 

 • Øv på touchmetoden (mer om denne i avsnittet under!)
 • Forsøk å skrive navnet ditt uten å se på tastaturet
 • Prøv å skrive en setning uten å kikke på tastaturet underveis
 • Skriv et helt avsnitt uten å se på tastaturet
 • Skriv hele teksten uten å se på tastaturet
Forstørrelsesglass

Lær deg touchmetoden

De som jobber med tekst til daglig kan med fordel lære seg touch-metoden ved hjelp av diverse skriveøvelser.

Touchmetoden slipper du å se ned på tastaturet mens du skriver. Skrivemetoden går ut på at du benytter din taktile sans til å føle deg frem til tastene, fremfor å se på dem. Kort forklart plasseres åtte fingre horisontalt midt på tastaturet.

Fra den midtre rekken på tastaturet kan fingrene strekkes slik at du når øvrige taster. Knappene «F» og «J» har som regel en liten opphøyning. Disse kan du føle med fingrene, slik at du vet at fingrene er i korrekt posisjon.

Start gjerne med følgende skriveøvelser når du skal lære touchmetoden:

 

 • Plasser pekefingrene på «F» og «J»
 • La langfinger, ringfinger og lillefinger hvile på tastene ved siden av «F» og «J»
 • Ha høyre tommel på mellomromtasten
Sjekkliste for skriveøvelser

Korte skriveøvelser alle kan bruke

Foruten skriveøvelser relatert til bruk av tastatur, finnes det mange andre effektive øvelser. Dersom du sliter med rettskriving kan det være en fordel å benytte et skriveprogram som markerer skrivefeil underveis.

Grammatikkfeil er ikke alltid like enkle å oppdage i et skriveprogram. Dette er spesielt relevant når det kommer til særskrivingsfeil. Ordet «blomsterpotte» skrives i ett ord, men om du skriver «blomster potte» vil ikke dette nødvendigvis fanges opp som feil, siden ordene er korrekt skrevet.

Dersom du sliter med særskrivingsfeil kan det lønne seg å ta den såkalte uttaletesten. Et sammensatt ord har i de fleste tilfeller trykk på det første ordet i sammensetningen. Det kan også lønne seg å bruke en ordbok dersom du er i tvil. Med litt øvelse lærer du deg hvilke ord som skal skrives i ett.

Det kan også være nyttig å utføre skriveøvelser som hjelper deg med å oppnå bedre språklig flyt. Det kanskje viktigste du kan gjøre i den forbindelse, er å lese gjennom teksten din. Er det noe som er tungt å lese? Finnes det setninger som kan deles opp?

Her er noen enkle skriveøvelser:

 

 • Unngå skrivefeil med rettskrivingsprogrammer
 • Bruk ordboken flittig
 • Unngå særskrivingsfeil med uttaletesten
 • Øv på å lage korte og lettleste setninger
 • Unngå å bruke altfor kompliserte ord («kill your darlings»)
Skrivekurs

Meld deg på vårt skrivekurs!

Det finnes mange nyttige skriveøvelser som kan gjøre deg til en mer effektiv og dyktig skribent. Både tastaturøvelser og rene skriveøvelser kan bidra til at du skriver raskere og bedre enn før.

Dersom du ønsker å utvikle skriveferdighetene dine med morsomme skriveøvelser, anbefaler vi deg å melde deg på vårt skrivekurs. Din Text har skrivekurs på nett som er tilpasset både erfarne og mer uerfarne skribenter.

Kontakt oss i dag for påmelding!